Foto: Malin Källman/Västernorrlandsgruppen/Försvarsmakten

Hela bataljonen övar med kraft inne i städer

Krigsförbandsövningen för Medelpadsbataljonen (16 Hvbat) blir av det speciella slaget då man den här gången valt att fokusera på strid i bebyggelse på flera orter – och med hela bataljonen, ca 500 soldater, på fötter.
Det betyder att den militära närvaron tidvis blir hög med både personal och fordon i rörelse och att stridsmoment med eldöppnande förekommer. Striden kommer att utspela sig på gatorna och i vissa byggnader. På flera håll har man ordnat så att åskådare enkelt och nära ska kunna följa övandet och öronproppar kommer att finnas tillgängliga för allmänheten.

Ytterst få kommer att kunna hävda att de blivit överraskade eftersom Försvarsmakten varit väldigt noggrann med information inför det som komma skall. Redan i januari såg vi de första reportagen i lokalpressen och sedan dess har man, bl a i samarbete med berörda kommuner, Länsstyrelsen, Polisen, Migrationsverket och media, fortsatt upplysa och påminna.

Att övningen är förlagd i bebyggelse är mer sällan förekommande men viktigt då ju även städerna och deras befolkning ska försvaras genom närvaro och i värsta fall strid vid händelse av kritiska situationer och krig. Det är också viktigt att befolkningen får se Försvarsmakten även i den här uppgiften och i hemmamiljön. I samband med övningen välkomnar man dialog. På plats kommer det därför finnas särskild personal för att informera, svara på frågor och rekrytera.

Schemat löper torsdag till lördag och är geografiskt fördelat så här:

1 september, Ånge (dagtid)
2 september, Härnösand (dagtid och tidig kväll)
3 september, Sundsvall (dagtid och tidig kväll)
3 september, Ånge (kväll)

medelpadsbataljonen_kfo16

Försvarsmakten – Frågor och svar kring övningen (PDF)

Medelpadsbataljonen, 16 Hvbat

Bli hemvärnssoldat – info och intresseanmälan

Se även Semper Miles: Samarbetsvillig övning i centrum – ett välkommet inslag

Källor: Försvarsmakten, Sundsvalls Tidning, Allehanda, Lantmäteriet

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]