Nijmegenmarschen igång

Tidigt på morgonen idag börjas det! Cirka 45.000 deltagare startar i Nijmegenmarschen varav runt 5.000 är militära representanter från 29 länder i år. Under fyra långa dagar ska totalt 16 mil klaras av i och kring staden Nijmegen i sydöstra Nederländerna. Det är en gammal tradition som utvecklats till att bli världens största flerdagarsmarsch.
Till den som klarar strapatserna utdelas en välförtjänt medalj som får bäras på svensk uniform. Det låter kanske inte så svårt men det krävs en hel del både före under och efter marschen för att fysiskt och psykiskt klara av att tillryggalägga de ca fyra milen varje dag för att dagen därpå kliva upp och gå ut och göra om det. Men det finns också enorma belöningar som väntar. Hedern och medaljen såklart men även erfarenheten och gemenskapen att bli en av alla de som deltager och deltagit genom åren. Landskap, byar och städer är vackra och människorna du möter är vänliga och trevliga. Det är ju årets happening och du är en del av den. Utöver detta tillkommer närvaron av historien. Att passera platser där människor stridit och dött kräver närvaro. Men på det hela taget är det en positiv laguppgift där var och en måste växa och göra sitt bästa.
Lycka till alla som i sommarmörkret beger sig ut på dag 1 och möts av lokalbefolkningen som är uppe och tar en tidig frukost utanför sina hus för att få hälsa god morgon. Det blir bara bättre och bättre. Håll fanan högt och fötterna i ordning. Färden mot final och medaljutdelning har börjat.