Foto: 1GNC Münster

Årets händelse när 40 000 avverkar mil efter mil tillsammans

Flaggceremonin, invigningsparaden och sista genomgången är avklarade. Nu återstår bara att förbereda det allra sista och försöka få sig lite sömn. Tidigt, tidigt i morgon tisdag trampar marschernas marsch igång. En del gör det för allra första gången medan andra är återkommande.

Nijmegenmarschen i sin moderna form genomfördes för hundrade gången förra året. Sverige har deltagit med en militär kontingent sedan 1967, alltså sedan 50 år, vilket såklart också är en bedrift som uppmärksammas.

Att förflytta sig fyra mil är inte ogörligt och för en del kanske det inte tycks utmanande. Men det här är inte teoretiskt utan på riktigt! Att göra det till fots på asfalt, gatsten och betong med packning och dessutom stiga upp och upprepa bedriften varje morgon fyra dagar i rad säger en hel del.
Totalt rör det sig alltså om 16 mil och kräver mycket träning och målmedvetenhet, eller tjurighet om man så vill, av varje deltagare. Men det är samtidigt en enorm folkfest i hela staden där man kommer nära inpå både de andra deltagarna och vanligt folk som går man ur huse för att följa prövningen och heja på. Det är årets händelse och man är en del av den. Gemenskapen motiverar och underlättar. I horisonten hägrar heder och medalj!

Totalt är drygt 40 000 med och går från hela världen varav ca 5 000 är militärer. Från Sverige deltar i storleksordningen 300-400 varje år (författaren själv bär stolt tvåårsmedaljen).


Film om/från marschen ”Nijmeegse Vierdaagse” (8:45 min)

De 4-daagse ”The Walk of the World”, officiell hemsida

Försvarsutbildarna har ansvaret för den svenska delegationen

Läs även Semper Miles: God morgon – bara 16 mil kvar och 4-daagse även i Afghanistan samt Tuff men trevlig utmaning på danska Bornholm

(Bilden är från ett tidigare år. Foto: 1GNC Münster, CC BY 2.0, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]

– Fifty years of Swedish military participation in Nijmegen 4-daagse 100 mile marches. The 2017 four day test begins early tomorrow 18 July.