Foto: MKFI

Stort intresse för högoktanig VIP-upplevelse Gålö-Sandhamn-Gålö

Föreningen Svenska Robotbåtars verksamhet är imponerande ur flera aspekter och väcker normalt mångas nyfikenhet och gillande. Snart är det dags för programstart 2018 med en VIP-resa i maj där man i hög fart, som det anstår en robotbåt, går inomskärs Gålö-Sandhamn-Gålö med trevligt avbrott för lunch på lokal i Sandhamn. Intresset har visat sig så stor att man utökat chansen till två tillfällen.

Det är något alldeles speciellt att resa express på det här sättet, att färdas i upp till 40 knop på ett fartyg som är 45 meter långt och över 7 meter brett. Något som görs möjligt tack vare de tre gasturbinmotorerna och man drar bara ner på farten i passager med hastighetsbegränsningar.

R142 Ystad tjänstgjorde i marinens sista robotbåtdivision fram till 2005. Sedan 2006 underhåller och driver den ideella föreningen Svenska Robotbåtar (FSvR) R142 som museifartyg. I detta arbete ingår att köra fartyget, utbilda besättningar och underhållspersonal, sköta underhåll samt samla och bevara dokument, manualer och bilder om fartygstypen, sprida information och kunskap till allmänheten m m.

Aktuella datum är fredag den 18:e och lördag den 19:e maj. Ett alldeles unikt sätt att fira in helgen men det gäller att hänga med i svängarna även då det gäller anmälan. Det här är förvisso ca två månader fram men intresset är som sagt stort. Bokar plats gör man snarast på: event@robotbatar.se


Film: R142 Ystad filmad av HeliAir Sweden (2:36 min)

Föreningen Svenska Robotbåtar (FSvR)

Läs även Semper Miles: Totalförsvar är en tillgång för landet på flera sätt och Ståndsmässigt och säkert i 40 knop även privat samt Svensk ubåtsjakt vässar åter klorna i samtliga element och Våra två skonertfartyg rapporterar från var sitt håll

(Bilden: R142 vid ett tidigare tillfälle, på besök i Åbo. Foto: MKFI, CC0 PD)

– Unique VIP-tours with impressive former Swedish Naval Missile Boat R142 in the Archipelago outside Stockholm.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]