Foto: Thomas Dahlqvist, MMP Productions. Copyright Saab AB

Vidareutvecklade RBS 70 NG för pålitligt flexibelt skydd

Efter många och långa tester närmar sig nu Indien beslut för inköp av s k Very Short-Range Air Defence System (VSHORAD) till landets försvar. Kraven är hårda som alltid när man vill hitta det bästa alternativet vad gäller funktion, verkan och ekonomi. Förutsättningarna har ändrats under resans gång men alla har givits möjlighet att förhålla sig till detta.

Av de fem ursprungliga leverantörerna som anmälde sitt intresse är det tre som gått vidare och får delta i slutfasen. Dessa tre är vårt eget Saab med RBS 70 NG, franska MBDA och ryska Rosoboronexport. För närvarande står indierna i begrepp att utvärdera lämnade bud och påbörja ingående jämförelser för att gå vidare med enskilda förhandlingar. Värdet på kontraktet som hägrar har beskrivits vara i mångmiljardklassen – i amerikanska dollar!

Samtidigt har det framkommit uppgifter om att Argentina, som redan använder RBS 70, beställer ett 30-tal RBS 70 NG, bl a för att ytterligare förbättra luftskyddet under G20-mötet som man är värd för i november.

Grannen Brasilien som hade en liknande situation under senaste sommar-OS använde just RBS 70 för säkerheten. Brasilien som har ett pågående program för att stärka sin luftförsvarskapacitet lade för övrigt en ny order på robotsystemet så sent som i oktober, den tredje i ordningen under senare år.

RBS 70-systemet är mycket framgångsrikt på marknaden med mer än 1 600 system och 18 000 robotar levererade till 19 länder.


Saab: RBS 70 NG – New Generation (produktsida inkl film, 1:21 min)

Läs även Semper Miles: Robot 98 ger modernt luftvärn i toppklass och Topphemlig fördel tack vare ledande svensk radar samt Världsledande smidigt pansarvärn för en miljard

(Bilden: Firing RBS 70 NG. Foto: Thomas Dahlqvist, MMP Productions. Copyright Saab AB. Beskuren.)

– Swedish RBS 70 NG VSHORAD system for reliable and flexible protection.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]