Mer taskspel från DDR i ett delat Berlin till sommaren?

Under sommaren förra året kunde de svenska TV-tittarna följa TV-thrillern Berlin – under samma himmel på SVT. En något annorlunda och bitvis pikant berättelse om östtyska säkerhetstjänstens arbete för att tillskansa sig information och fördelar för Warszawapaktens skydd mot det farliga väst. En paranoid värld där medborgarna hålls i schack och unga människor utnyttjas för statens och den skruvade politikens ändamål. Det här är drama men långt ifrån grundlös och det finns mycket att minnas och lära av historien.

Den första säsongen byggde snyggt upp handlingen och karaktärerna, bjöd på ett par oväntade vändningar och slutade abrubt, liksom mitt i. Nu har det börjat komma uppgifter som tyder på att fortsättningen är på väg.

Vi var många som följde den unge ”Romeo-agenten” Lars Webers infångande av Lauren Faber, spelad av svenska Sofia Helin (bl a Bron), parallellt med gripande livsöden som t ex den unga Klara som kanske kan ge DDR OS-medaljer i simning om hon bara tränar, tränar, tränar och tar sina hormoner, skolläraren Lang som funnit sitt livs, men förbjudna, kärlek, tunnelbyggarna som riskerar allt för friheten, samt komplicerade figurer som den sliskige och farliga Ralf Müller som i lönndom styr och ställer för Stasi i Västberlin m fl.

Säsong två kan enligt tyska källor komma till sommaren! Det är ännu obekräftade uppgifter men ryktet snurrar allt snabbare och det får gärna vara sant för Berlin – under samma himmel förtjänar att berättas färdigt. (Missa inte vår tidigare artikel nedan!)


Film: Trailer, säsong 1 (2:02 min, tyska)


Film: Der Gleiche Himmel – Making of (Extended Version) // UFA Fiction (9:37 min, engelska och tyska)

Läs även Semper Miles: [Berlin – under samma himmel] Närhet och tvång som vapen i kampen mot väst och Kalla kriget fortfarande hett i Deutschland 86 samt Stort intresse för ett väldigt speciellt årtionde i helgen

– It looks like the continuation of The Same Sky mini TV-series may come this summer.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]