Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

Normaltid igen och den kan komma att bli permanent

Det har blivit dags att lämna tillbaka den där timmen från i våras. Natten till söndag den 25 oktober ställer vi om klockorna till Normaltid igen. För de flesta betyder det en extra timme vila i natt medan de som arbetar får jobba 02:00-03:00 två gånger.

Att flytta timvisaren fram på våren och tillbaka på hösten har vi gjort årligen sedan 1980. Syftet var och är att bättre nyttja den ljusa delen av dygnet under sommaren men det är en handling som alltjämt delar landet i för och emot.

Trenden sedan några år verkar dock väga över för motståndarna till tidsjustering där flera länder runt om i världen valt att lämna sommartiden och för närvarande har EU-kommissionen föreslagit avskaffande i hela EU-området. Det är dock ett ärende man ska ta ställning till och som behöver lite tid(!) Kan föväntas träda i kraft tidigast 2022. Tills dess får vi fortsätta som vi ”alltid” gjort:

Glöm inte att ställa om klockan i natt och det är en timme BAKÅT som gäller.

Wikipedia – Sommartid

Läs även Semper Miles: En timme hit och dit – en relativt ung företeelse och Om tillåtelse och krav för sommar- vinter- och dubbdäck samt Begynnande varubrist i Sverige vid snöfall kring Medelhavet och I natt står en soldat vakt

(Bilden är från Rinkaby skjutfält en höstmorgon. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten.)

– At 0300 on Sunday 25th October Sweden adjust clocks back one hour changing back from Daylight-saving time

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]