Foto: Adriano Agulló

Begynnande varubrist i Sverige vid snöfall kring Medelhavet

Skylt i grönsaksavdelningen på ICA Maxi Råå i Helsingborg idag torsdag: ”På grund av extrema väderförhållanden i Spanien och Italien så finns det väldigt lite sallader att tillgå. Främst småblad: spenat, ruccola. Vi gör vad vi kan för att försöka lösa detta.”

Det har kommit vinterväder till delar av Medelhavet. Bildrapporteringen genom såväl sociala media som TV och press har visat snöiga vyer bland palmer, stränder och golfbanor. Många slås av ytterligheten och tycker det ser lustigt ut. En del kommentarer hemfaller åt att det är bra att även de får smaka lite på det vi utstår varje år. Ja, jo för all del men…

I och med det upp och ner-vända klimatet finns även en mycket allvarlig detalj i detta. Tillgången på livsmedel här hemma påverkas extremt snabbt eftersom mycket kommer från utlandet och fylls på dagligen. Om de extrema väderförhållandena fortsätter och/eller sprider sig, vad blir nästa vara eller varugrupp som inte längre finns att köpa? Det handlar inte enbart om klimatmöjligheten att odla grönt utan även om andra viktiga livsmedel och logistik. Långa lastbilstransporter som problemfritt måste kunna ta sig fram.

Vi har allvarlig brist på självförsörjande i det här landet och den här händelsen är en varningssignal till oss alla men särskilt till inrikesminister Ygeman som ju för bara någon vecka sedan i Sälen viftade bort återinförandet av den här sortens samhällsberedskap.

Anders Ygeman: ”Kommer sannolikt kunna byta varor med länder i vår närhet”

En centraliserande agenda? – EU vill avveckla svenskt jordbruk

Läs även Semper Miles: Svensk livsmedelsproduktion är viktigare än så här och Är inte livsmedel en del av vår vardag och säkerhet? samt Viktiga lärdomar för svensk krissäkerhet

(Bilden visar ymnigt snöfall i Barcelona vid ett tidigare tillfälle. Foto: Adriano Agulló CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]