Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten

Årets mörkaste dag men nu vänder det

Vi har nått vintersolståndet med årets mörkaste och kortaste dag. En viktig händelse som uppmärksammats långt tillbaka i historien och än idag uppskattad av många, om så bara för den där peppande känslan att gå åt rätt håll igen.

Vi klarar dock de stora växlingarna och påfrestningarna. Vi känner och verkar i den svenska terrängen när och där det behövs, i såväl stekande sommarhetta som i svidande vintermörker. Årstidernas växlingar, enorma skillnader i högsta och lägsta temperatur samt överflöd eller brist på ljus är naturligt.

Solens upp- och nedgång på några av våra breddgrader: Malmö 08:35-15:36 (dag i 7 tim och 1 min), Stockholm 08:43-14:47 (dag i 6 tim och 4 min), Östersund 09:41-14:17 (dag i 4 tim och 36 min) och i Kiruna har man s k Middagsmörker (dag i noll timmar). Nu vänder det, ännu så sakteliga förvisso, men ljusare blir det för varje ny dag!

SMHI – Sommarsolstånd och vintersolstånd

Populär historia – Spår av forntidens kalender (bläddra ner lite på sidan)

Läs även Semper Miles: Sverige extremt kapabelt i hårda oförlåtande förhållanden och Utvecklat brosystem beställt och på väg samt Besvärligt men inte hopplöst när det blev vinter i hela landet och Hårt svenskt uppvaknande i Midvintermörker

(Bilden är tagen under vinterutbildning i Älvdalen. Se där, sol och ljus!)

– Winter solstice! Today the shortest and darkest day of the year but we toughen up to manage and from now on it gets brighter for each day

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]