Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Sverige extremt kapabelt i hårda oförlåtande förhållanden

I de norra delarna av landet pågår årets upplaga av övningen Vintersol. Sex svenska förband och USMC övar tillsammans, omkring 1 200 omfattas. Exakt hur mycket sol man berikats med är osagt men vinter är det gott om med allt det för med sig i form av prövningar men också egna möjligheter när det gäller aktiva försvarsinsatser. Norske generalen Odd Egil Pedersen, Director of the Military Partnerships Directorate: ”Det är en hård och oförlåtande miljö som kräver personlig disciplin och som kräver förmågan att hantera materielen. Det svenska försvaret är extremt kapabelt att operera i såna förhållanden.”

17 dagar är strax avverkade och det har enligt uppgift varit bra fart med gott samarbete och det hela fortsätter i olika skepnader ännu ett tag.

Den riktigt tunga elden kliver fram. I sammanhanget passar 91:a artilleribataljonen på att genomföra Krigsförbandsövning (KFÖ). Det är i storleksordningen 450 yrkesofficerare, heltidssoldater, deltidssoldater, rekryter och värnpliktiga. För en del av skaran handlar det om repetitionsövning, något som varit vilande under ett antal år. Ett synnerligen viktigt återupptagande när Försvarsmakten höjer sin förmåga.

Överbefälhavaren har nyligen varit på plats för att informera sig och träffa soldater och officerare på många platser runt om i den norrländska terrängen. Han gjorde idel goda kommentarer och ledordet får man nog säga var ”Tillsammans”.

Vintersol pågår med genomförandeskede t o m torsdag 22 mars och i sin helhet t o m den 28 mars. Än ska det utföras stordåd och enligt ett uttalande av överstelöjtnant Michael Carlén, chef 191:a mekaniserade bataljonen (citerat av Natos högkvarter för de allierade krafterna i Europa), ser man redan nu fram emot deltagandet i höstens övning Trident Juncture, en riktig bjässe med runt 35 000 soldater där Norge står som värdland men där det även blir moment i Sverige, Finland och Island.

Vintersol 2018 – Officiella sidan

Läs även Semper Miles: En månad med stark Vintersol börjar idag och  Markstrid i full gång och nu även tuffa övningar i luften samt Lite förhandsinfo om övningar i och kring Sverige

(Bilden: Artilleri i ställning för skarpskjutning under Vintersol 2016.)

– Swedish Exercise WINTER SUN 2018 enter final stage. In harsh and unforgiving environment for almost a full month. Please see Armed Forces WINTER SUN folder for detailed information, mainly in English.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]