Foto: Holger.Ellgaard

Möt över 100 år historia av hemvärn och frivillighet

Varför inte göra ett intressant besök på Hemvärnsmuseet så här i mellandagarna eller kanske efter nyår? Perfekt för den som är intresserad av historia och våra skyddsstyrkor och vill företa sig en kortare tur utanför huvudstaden.

Sedan portarna slogs upp för första gången 1971 har man snyggt presenterat svenskt hemvärn, driftvärn och frivilliga försvarsorganisationer under 1900-talet samt ”lite före och lite efter”. Helt klart värt ett besök!

Hemvärnsmuseet är ett mycket trevligt mindre museum i anslutning till Hemvärnets stridsskola i Vällinge (Vällinge bruk, västsydväst om Stockholm) och är en del av det rikstäckande nätverket Sveriges militärhistoriska arv (SMHA) bestående av totalt 27 statliga och statligt stödda muséer.

Nu håller man extra öppet vid två tillfällen så det är bara att passa på. Fri entré.

Tid och plats: Lördag 29 december och lördag 5 januari, 12:00-16:00 båda dagarna. Hemvärnets stridsskola, Vällingevägen, Norsborg (klicka här för karta, satellitbild, gatuvy, koordinater m m)

Hemvärnsmuseet

Läs även Semper Miles: Det rekorderliga folket och Just nu är allt svenskt hemvärn inkallat i beredskapskontroll samt Tjejskräll på Rikshemvärnschefens ungdomstävling och Det finns plats för dig i frivilligförsvaret

(Bilden: Hemvärnsmuseet i Vällinge. Foto: Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.sv)

– Over 100 years of Home- and voluntarily defence presented at Hemvärnsmuseet outside Stockholm

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]