Foto: Vitaly V Kuzmin

Ryssarna får ny Kalashnikov 2019 men den är redan levererad till utländsk kund!

Den har varit på gång en längre tid, Kalashnikovs senaste skapelse AK-12/AK-15 men vägen har inte varit spikrak och ännu ska inte vapnet ha nått ut till de ryska förbanden, förutom en möjlig mindre batch för testverksamhet. Som det ser ut just nu avser man sätta igång produktionen i full skala och börja leverera till förbanden under 2019.

Först ska den egna militären ha sitt och därefter kan eventuell övrig försäljning komma på fråga. Så fungerar det med den ryska krigsmaterielproduktionen. En regel som verkar ha undantagits för strax före jul hände något uppseendeväckande.

I Qatar hölls stor militärparad på nationaldagen den 18 december med representanter och materiel från samtliga försvarsgrenar: Qatari Emiri Land Force, Qatari Emiri Navy, Qatari Emiri Air Force.
Jämte en mängd andra eldhandvapen (och kalibrar) som t ex M4, MP5, G3 och tidigare AK bars den nya AK-12 redan av flera förband, enligt uppgift av ”åtminstone 800 soldater”. Rejält överraskande och hur det är möjligt blev en snackis. Men hur emiratet kapat åt sig den tidiga, kanske t o m den första, leveransen har av vad vi erfar ännu inte fått en säker förklaring.

Detta kan bekräfta att ryktena stämmer, att den ryska massproduktionen av Ak-12 rullat igång för att med bredd nå den ryska militären med start nästa år.
Att Qatar har extremt goda relationer med Ryssland och tillverkaren Kalashnikov är då ett som är säkert och ekonomiska medel är det gott om (och kanske är det just i det sistnämnda som svaret finns?). Se filmen från paraden i Qatar nedan för beväpning och allehanda materiel på display.


Film: Qatar National Day – 2018 Celebration at Corniche – Live (1:57:37 min)

Qatar – Official Website

Qatar Armed Forces (wiki)

Kalashnikov – AK-12

Rostec – Kalashnikov

Läs även Semper Miles: Samling för marina krafter och säkerhet i Doha och Luftvärnsaffärer på gång i både väst och öst samt Intressanta flygplansaffärer för miljarder och Som vanligt med siktet inställt på ”världsbäst”

(Bilden: ”5,45×39 Automat AK-12 6P70”, från ett tidigare tillfälle. Foto: Vitaly V Kuzmin, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en. Filmen: Gulf Tamil Youtubekanal.)

– New Russian Kalashnikov Assault Rifle in Qatar National Day parade on 18th December. Before procurement to the Russian Armed Forces!

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]