Foto: Tallinna Linnaarhiiv

Sovjets ”befrielse” av Tallinn inte något att fira

Ryssland har tänkt sig att fira 75-årsdagen av befriandet av Tallinn med fest och fyrverkeri i Moskva i höst. Det är än idag deras sätt att se på historien. Estland betackar sig däremot och har lämnat över en skarp protest till uppkallad personal från Rysslands ambassad.

Det rörde sig ju snarare om en reockupation som resulterade i att man åter blev till ”Estonskaya Sovetskaya Sotsialisticheskaya Respublika” den Estniska socialistiska sovjetrepubliken.

Den eländiga tiden började dock tidigare än så. Med stöd av hemliga uppgörelser mellan Hitler och Stalin sensommaren 1939 (den s k Molotov-Ribbentroppakten) gav sig Sovjet på Estland och besatte landet 1940. I och med operation Barbarossa, Nazitysklands anfall mot Sovjet, intog tyskarna Estland 1941. Krigslyckan vände dock och 1944 retirerade Tyskland ut ur Estland varpå ryska styrkor gick in och blev kvar närapå ett halvsekel fram till 1991.

Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu, kallar de planerade festligheterna för en provokation och påpekar att det i år inte bara är 75 år sedan Sovjets återtagande av Tallinn utan även 80 år sedan Molotov-Ribbentroppakten.

Ryssland planerar för fler festligheter av det här slaget 2019 och 2020, för att fira 75-årsjubileum av Röda arméns befriande av europeiska städer i slutet av andra världskriget. Det kommer säkert fler protester från det gamla öst där människor, städer och nationer inte glömt eller kan se lika selektivt på historien.

Estniska utrikesdepartementet – The Foreign Ministry issued a protest to the Russian Embassy

Wikipedia – Estonian Soviet Socialist Republic

Wikipedia – History of Estonia

Läs även Semper Miles: ”Vårstorm” med 16 deltagande nationer i trakterna mellan Tallinn och Narva och Svenskt stål skapar rörlighet, eldkraft och skydd i Estland samt Svenska marinen i viktig verksamhet längs Estlands kust och Estland berett att öka sitt deltagande i internationella insatser

(Bilden: Ruiner vid Harju-gatan i Tallinn 1944. Foto: Tallinna Linnaarhiiv, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

– Estonian protest against Russia’s planned Moscow festivities regarding Soviet liberation of Tallinn 1944. A reoccupation that lasted for nearly 50 years until 1991

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]