Foto: Alex Nordstrom

Sanningen om den nedskjutna DC-3:an 1952

Hur var det med nedskjutningen av den svenska DC-3:an (TP 79) för snart 67 år sedan? Det var helt andra tider det är då ett som är säkert med kallt krig och ett Baltikum under den ryska stöveln.

Det som benämndes Sjätte transportgruppen var ute på rutinmässig navigationsövning (förvisso en täckmantel för Flygvapnets och FRA:s signalspaning) på internationellt vatten öster om Gotland. Det var dock inget som hindrade Sovjet att slå till hårt.

Nu ges vad som ser ut att kunna bli ett mycket intressant kvällsföredrag på Sjöhistoriska, i samarbete med Sällskapet Galärerna och Svensk Flyghistorisk Förening: ”Sanningen om den nedskjutna DC-3:an 1952”.

Först om drygt två veckor är det dags men intresset förväntas bli stort så det gäller att i tid boka sin plats via mail (se länk nedan). Och muséet är öppet som vanligt 10:00-17:00 så det kan kanske passa med en givande eftermiddag bland utställningarna innan?

Tid och plats: Tisdag 12 mars kl 18:00. Hörsalen, Sjöhistoriska muséet, Djurgårdsbrunnsvägen 24, Stockholm (klicka här för satellitbild, karta, gatuvy m m)

Sjöhistoriska – Kvällsföredrag om DC-3:an som sköts ned (mer info, anmälan m m)

Sjöhistoriska – Hitta hit

Försvarsmakten – FRA i bilder. Tio nedslag i teknisk signalspaning

Sällskapet Galärerna

Svensk Flyghistorisk Förening

Läs även Semper Miles: FRA:s signalspaningsplan öppnas för allmänheten och Kärnvapenbestyckad ubåt fast utanför Karlskrona samt Marinen bjuder motstånd när Sovjet kommer över Fredens hav och Kalla kriget fortfarande hett i Deutschland 86

(Bilden: Den bärgade DC-3:an finns idag på Flygvapenmuseum. Beskuren bild. Foto: Alex Nordstrom, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.sv)

– Interesting lecture at Maritime Museum presenting the truth about the Swedish Air Force DC-3 shot down by Soviet in the Baltic Sea 1952

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]