Foto: Marius Vågenes Villanger / Forsvaret

Tack och farväl för NH90 i Norge

Helikoptersystemet NH90 finns inte längre i det norska försvaret! Man skrev på för över 20 år sedan men leveranser och infasningsarbetet har varit skumpigt och krävt tid och stort tålamod. Än idag är det inte färdiglevererat och för de maskiner man fått har det varit ett hårt arbete att få dem att klara av de kravställda uppgifterna för tjänst med marinen och kustbevakningen.

Enligt ett digert utvärderingsarbete som gjorts under våren slås det fast att det inte går att höja nivån så att det möter behoven, inte ens om man skulle gå in med stora extrasatsningar.

Därför har man nu beslutat att avbryta helikopterkontraktet med omedelbar verkan. Beskedet kom på en presskonferens under fredagen.

NH90 ”möter inte försvarets behov” meddelade Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram, och Forsvarssjefen (ÖB) general Eirik Kristoffersen ställer sig bakom beslutet att dra sig ur.

Helikoptrarna är tagna ur drift och norska regeringen har givit Forsvarsmateriell (motsvarigheten till vårt FMV) i uppgift att häva NH90-kontraktet. I och med det kräver man också pengar tillbaka, en summa om motsvarande drygt 5,1 miljarder svenska kronor.

Arbete för att finna ersättare går enligt uppgift igång snarast möjligt!

Idag har NH90 beställts och används av ett flertal länder, bland annat Sverige, hos oss är den känd som Helikopter 14 (HKP 14).

Forsvaret – Norska Försvarsmakten

Försvarsmakten – Helikopter 14

Wikipedia – NHIndustries NH90

NH Industries

Läs även Semper Miles: Gap ger NH90-trassel även i Norge och Behov för 18-30 nya arméhelikoptrar inom kort samt Seahawk-helikoptern går i tjänst på nordliga breddgrader och Försvarets helikoptrar granskas i intern utredning

(Bilden är från ett tidigare tillfälle och sammanhang. Något beskuren bild. Foto: Marius Vågenes Villanger / Forsvaret.)

– Norway grounds their NH90 helicopters and terminate the contract

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]