Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten

Sverige deltar i omfattande internationell övning i Finland

Den intressanta övningen Bold Quest startar i Finland. Att övningen hålls utanför USA är ovanligt och har under dess 16-åriga historia bara inträffat två gånger tidigare.

Totalt deltar omkring 2 200 från 14 länder och Sverige är med i vad som kallas ett samverkanseldgivnings- och demonstrationsevenemang där nationer, tjänster och program sammanför sina resurser för att förbättra interoperabilitet och informationsutbyte.

Under cirka tre veckor vankas det ordentligt med aktivitet på flera platser runt om i hela Finland på en rad områden och nivåer. Eller som generalmajor Pasi Jokinen, kommendör för flygvapnet och övningsledare, uttrycker det: ”Vid evenemanget kommer vi åt att testa den tekniska kompatibiliteten samt egna verksamhetssätt för viktiga lednings- och övervakningssystem gällande gemensam eldgivning i en multinationell miljö”.

Armén och flygvapnet omfattas och båda försvarsgrenarna kan se fram emot mycket aktivitet, såväl på olika sätt simulerad som en rad skarpskjutningar där bl a raketkastarbatteri, tungt artilleri och granatkastarenheter samt ett 30-tal flygplan och helikoptrar har nämnts.

Huvudort är Sodankylä mitt i finska Lappland (ca 11 mil ovanför Rovaniemi) varifrån den amerikanska generalstaben och finska Försvarsmakten kommer att leda verksamheten. Även ett flertal kommandoplatser, system och virtuella simulatorer deltar i realtid från utanför Finlands gränser.

Övningen Bold Quest 19.1 pågår under perioden 6-24 maj.


Film: Bold Quest 19.1 – Fortune Favours the Bold (2:06 min)

Puolustusvoimat – Bold Quest 19.1

Läs även Semper Miles: För försvar och med rekordstort antal kvinnor och Sisu-vagnar uppdateras för fortsatt tjänst och utvecklad rörlighet samt Finland ser behov och bygger vidare på sitt försvar och Finska specialläkare ansluter svenska kontingenten i Mali

(Bilden: Finskt raketartilleri avfyras under en tidigare övning. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten.)

– Sweden one of 14 nations to take part in Multinational joint fires assessment and demonstration event, Bold Quest 19.1, in Finland

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]