Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Stort jubileumsfirande när svenska Armén fyller 500

Under 2023 fyller den svenska armén femhundra år och det uppmärksammas runt om i landet. Lördag den 27 maj är det, just av denna anledning, stor samling på Gärdet i Stockholm, till allmänhetens glädje.

Det blir stor uppslutning, från Armén och Försvarsmakten förstås, samt från den närmaste sfären som t ex Sveriges veteranförbund, försvarsindustrin, historie-återskapare m m, m m. Här finns det att se och göra för alla inriktningar och åldrar!

Dagen börjar 10:00 med fanfar, salut och invigningstal för att därefter fyllas med en diger blandning av happenings, uppvisningar/förevisningar, fordon, utrustning, seminarier och allehanda upplevelser fram till kvällningen med konsert fram till 19:15 då man avrundar med Arméns stora tapto! (Se direktlänkar till program, detaljerad information med mera nedan.)

Den som har möjlighet att närvara på lördag bör definitivt överväga att göra slag i saken för det här blir stolt, stort och något att minnas länge, länge, och med det ser vi fram emot de kommande femhundra åren.

Film: Armén 500 år (1:33 min)

Försvarsmakten – Välkommen att fira 500 år med Armén – Program och info

Försvarsmakten – Detaljerat uppvisningsschema

Försvarsmakten – Armén 500 år

Försvarsmakten – Armén

Läs även Semper Miles: Tillsammans i större övningar i Finland och Överlämningsceremoni för Patriot samt Nya varianter av CV90 till svenska försvaret och Jubileumsår för den svenska Marinen som firar 500

(Bilden där Armén rycker fram är från ett tidigare övningstillfälle. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten.)

– The Royal Swedish Army, instated by King Gustav Vasa, celebrate 500 years of Service in 2023

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]