Foto: General Dynamics European Land Systems

Smidiga fräcka Amfibiebro 400

Vi har en hel del vatten i vårt land och detta måste vi taktiskt kunna utnyttja och ta oss över, för logistik, förflyttningar, gruppering och anfall.

I dagarna skrevs kontrakt för tolv flytbroar till försvaret som gott kompletterar och förstärker.

Det handlar om senaste versionen av ”M3” från General Dynamics Europe Land Systems (GDELS), som är välkänt och beprövat system utomlands men som för Sverige blir helt nytt, benämnt Amfibiebro 400. Vidareutvecklad med en högre grad av stödjande automatisering och som är testad och klarar tuffa nordiska förhållanden.

Imponerande och speciellt när bärfordonen, stora ”terränglastbilar”, helt sonika rullar ner i vattendragen och snabbt blir till flytelement för den utvecklade, sammankopplade körbanan.

Förbindelser kan upprättas snabbare med färre soldater. Enligt leverantören så hastigt som inom 10 minuter! En tredjedel av tiden för vårt befintliga och redan kvicka däcksbrosystem.

I samband med detta har det även skrivits kontrakt för materiel till Däcksbro 300, fullt kompatibelt med det som komma skall.

Systemen kommer tillföra Försvarsmakten en helt ny möjlighet att snabbt upprätta förbindelser över vattendrag med en betydligt mindre personalstyrka än idag, säger Mikael Frisell, FMV.

Leverans av Amfibiebro 400 påbörjas 2024 och i avtalet finns det enligt uppgift option för fler.

Film: M3 Amphibious Rig … World’s greatest pontoon bridge? (6:41 min)

GDELS – M3 (Amfibiebro 400)

GDELS – IRB (Däcksbro 300)

Försvarsmakten – Däcksbro 200

Försvarsmakten – Brobandvagn 120

Göta ingenjörregemente, Ing 2

Läs även Semper Miles: Utvecklat brosystem beställt och på väg och Däcksbro äntligen på gång till Södertälje samt Totalförsvarsdag i Eksjö

(Bilden är från ett tidigare tillfälle. Något beskuren bild. Foto: General Dynamics European Land Systems, M3_04@GDELS. Filmen: Engine Porn, Youtubekanal.)

– Swedish order for M3 Amphibious Bridge System, and more of the Improved Ribbon Bridge already in use, from GDELS for Swedish Armed Forces

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]