Foto: Пресс-служба Президента России

Ryska marinen firar dubbelt och drar igång längre övningsperiod

Fullpackat i och kring St Petersburg längst in i Finska viken den sista söndagen i juli, när den Ryska flottans dag går av stapeln. En megastor marin tradition från sovjettiden, återuppväckt av president Putin, med fartygsparad och uppvisningar från Kronstadt till floden Neva som löper genom centrala staden.

Det är en tvådelad dag där man öppnar med histora och särskilt framhåller andra världskriget för att sedan fortsätta in i modern tid med allt vad som hör till sjöförsvar och sjökrigföring inklusive helikoptrar och flygplan. Ett propagandaföretag där man gärna visar upp stora och nya grejor.

Tillställningen genomfördes senast 2020 trots pandemin, fast med vissa begränsningar. Det ser ut att bli något liknande i år, med glesare åskådarled, då man även firar den ryska marinens 325-årsdag.

Ryska fartyg av allehanda slag, inklusive kryssare och ubåtar från när och fjärran har under veckorna som passerat letat sig in i Östersjön för att förstärka. Tillkommer gör stora mängder trupp på land och i luften. Även marina enheter från Iran, Pakistan och Indien ska ha anslutit för att delta i firandet. Totalt rör det sig om drygt femtio fartyg, ett 50-tal luftfarkoster och 4 000 soldater och sjömän.

Enligt uppgifter från Försvarsmakten kan vi, som tidigare år, förvänta oss att en utdragen rysk övningsperiod tar vid tätt efter festligheterna. Något som påverkar läget i vår direkta närhet men som vi håller noga koll på.

Ministry of Defence of the Russian Federation – Navy

Wikipedia – Navy Day (Russia)

Läs även Semper Miles: Ökad aktivitet i och med övning på ”Fredens hav” och Ännu bättre Visby och framtagande av nästa generation svenska korvetter samt Baltops för femtionde gången! och Mer försvarsarbete i och kring våra skärgårdar

(Bilden är från ett tidigare års uppvisning. Foto: Ryska presidentens presservice. CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)

– Main Naval Parade in St. Petersburg, Sunday 25th, followed by longer period of exercises in the Baltic Sea

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]