Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten

Mycket marinblått i dagarna fem och kommande 500 år

Vilket veckoslut och inledning på nästa vecka det blir alltså. Marinen fyller 500 år 2022 vilket har märkts och fortsätter att märkas. Den här helgen alldeles extra mycket!

Lördag och söndag den 4-5 juni hålls det evenemang där jubilerande Marinen bjuder in och möter allmänheten i och vid Galärparken på Djurgården i Stockholm. Där vankas det prova på-aktiviteter, information och föreläsningar, uppvisningar, möjlighet att träffa personalen, se och bekanta sig med stridsbåtar, materiel och utrustning, besöka fartyg ur veteranflottiljen som lagt till, njuta konsert med Marinens musikkår, med mera, med mera. Full rulle 10:00-16:00 båda dagarna.

Sverige är värdnation för årets upplaga av marinövningen Baltops och i och med det gästar ett 40-tal örlogsfartyg från 13 deltagarländer Stockholm den 3-6 juni. Pampigt och dessa kan beskådas där de ligger förtöjda. Det är dock inte öppet för besök ombord då man förbereder inför övningen och under söndagsmorgonen lämnar man huvudstaden för att gå ut till havs och sätta igång.

Röjdykardivisionen genomför en kapprodd i Göta Kanal, fredag-tisdag den 3-7 juni, med start i Vadstena och mål i Söderköping, via Bergs slussar 4/6 och Söderköping 6/6.

Måndagen är en söndag och inte vilken som helst, där vi ser fram emot firandet av Sveriges nationaldag den 6 juni.

Sedan kommer den officiella födelsedagen för den svenska Marinen, tisdag den 7 juni, med högtidlighållanden och festligheter i såväl ”födelseorten” Söderköping som i Stockholm, med ceremoniell avtäckning av monument samt salutskjutningar m m.

Marinblått så det förslår. Vi gratulerar och tackar för de femhundra gångna åren och för den verksamhet till skydd för nationen och freden som pågår idag och framgent.

Marinen 500 år

Galärparken 4-5 juni, med mer info och program

Hamnbesök och evenemang

Mäktig örlogsflotta anlöper Stockholm i helgen

Läs även Semper Miles: Jubileumsår för den svenska Marinen som firar 500 och Ett halvt årtusende i historien om den svenska marinen samt Marinstaben på plats i kustbandet med högtidlig invigning och Tiotusentals ryska soldater i anfall mot östkusten 1719

(Bilden är från ett hamnbesök vid ett tidigare tillfälle i år. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten.)

– Five Gallant Navy Blue days in Sweden

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]