Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten

Initiativ för försvarssatsningar

Under en direktsänd pressträff under morgonen den 10 mars, presenterade statsminister Andersson, tillsammans med försvarsministern och finansministern, initiativ för försvarssatsningar.

Kriget i Europa kommer att påverka det svenska folket. Därför ska ”Sveriges försvarsförmåga kraftigt förstärkas”. Vi ska kunna vara trygga.

På kort sikt har överläggningar med försvarsberedningen initierats i syfte att se vad som kan göras mer omedelbart, med kort varsel. Ett intensivt arbete då dessa överläggningar ska vara avslutade den 15 mars.

Vidare talade statsministern om att man föreslår att anslaget till det militära försvaret ska öka till två procent av BNP. Dock utan detaljer om tidsrymd för att nå detta. För tillfället uttryckte hon det: ”Vi ska nå dit så fort det är praktiskt möjligt”.

Sverige är redan inne i den största satsningen på försvar sedan 1950-talet, med återupprättade regementen och flottiljer, värnplikt och repetitionsutbildningar, materiel och allehanda nationella samt internationella övningar med mera. Satsningar som vi vet har behövts sedan länge. Dagens besked visar på vilja för fortsatt och ytterligare tillväxt, i såväl kort som långt perspektiv.

Regeringskansliet

Läs även Semper Miles: Den största satsningen sedan 50-talet och Försvarsläget och engagemang för försvarsutveckling samt Fortfarande hundratusentals soldater i Sverige och Så preppar du med liten budget

(Bilden är från ett tidigare övningstillfälle. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten.)

– Further investments for Swedish defense. Immediate action and the target set at two percent of GDP

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]