Foto: Resolute Support Media

Gemensam sak för infanteriets ökade rörlighet och förutsättningar

Fordon höjer förmågan och de taktiska möjligheterna på flera sätt. Forskning och vidareutvecklingen på området går ständigt vidare.

Då man har ”ett gemensamt intresse” vad gäller pansarfordon har Estland, Lettland och Finland meddelat att man ingått samarbete som inom en snar framtid ska resultera i utveckling, produktion och affärer för bepansrade/skyddade fordon.

Finland och Estland har tidigare samarbetat i undersökningar och extern upphandling av artilleri och radarsystem. När det nu handlar om skapandet av ökad rörlighet, skydd och förutsättningar för infanteriet finns även Lettland med som partner.
Enligt uppgift kommer det handla om gemensam utveckling och förädling av  Finska Patrias 6×6-plattform för att möta de egna behoven.

De tre länderna är var för sig tekniskt och industriellt skickliga. Tillsammans blir de definitivt en stark kraft för att ro detta i land. Estland leder ju t ex redan EU:s projekt för obemannade markfordon (Modular Unmanned Ground System, MUGS) där bl a Finland och Lettland ingår sedan start förra året.

I nuläget ser man fram emot att genom det trilaterala samarbetet kunna presentera och genomföra anskaffning. Både 2021 och 2024 har förekommit som mål i kommunikationen kring detta. Oavsett vilket rör det sig om ett kort och bra tidsspann.

Puolustusvoimat – finska Försvarsmakten

Eesti Kaitsevägi – estniska Försvarsmakten

Nacionālie bruņotie spēki – lettiska Försvarsmakten

Patria

Försvarsmakten – Pansarterrängbil 203 A

Läs även Semper Miles: Kontrakterat samarbete igång för europeiska obemannade markfordon och Mindre terrängfordon ska bära soldatens och gruppens utrustning samt Svenskt stål skapar rörlighet, eldkraft och skydd i Estland och BAE ser möjligheter för BvS10 till Korea

(Bilden: ”En Patria korsar floden” är från ett annat, tidigare tillfälle av insats med den aktuella plattformen. Foto: Resolute Support Media, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

– Estonia, Latvia and Finland cooperating to further develop vehicles for infantry mobility and opportunities

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]