Foto: Santeri Viinamäki

Fanfesten inte riktigt densamma men man bjuder till och det med största värdighet

Det är med stora mått allvar och stolthet som det åter blivit dags för finska försvarets fanfest torsdag den 4 juni. Den blir dock annorlunda i år.

Den stora riksparaden och publika inslag har ställts in och programmet har planerats om, med bevarad värdighet, för att via media nå ut i dessa tider av försiktighet. Flygvapnet kommer också att genomföra flygningar som kan ses över ett flertal orter runt om i Finland och i de västra delarna av Helsingfors blir det dessutom flyguppvisning.

Försvarets fanfest, nationella veterandagen samt de stupades dag är anmärkningsvärda delar av vårt nationella arv. Dessa högtidsdagar firas och högaktas inom Försvarsmakten på sätt som undantagsförhållandena tillåter.”

Finska Försvarsmakten rekommenderar alla som vill följa och ta del av detta att ta en titt på deras kanaler i sociala media: Facebook, Twitter, Instagram, Youtube och Snapchat där det under dagen bjuds bl a Flottans musikkårs festkonsert, ”materielpresentationer samt stämningar bland beväringarna och personalen”.

Självklart sänder TV från händelserna, där hållpunkterna på dagen är 11:00 och 17:10. Dagen till ära ges det även en del relaterade programinslag. Förhoppningsvis går de att se även av den svenska publiken som tidigare år. YLE TV1:

11:00-11:59 Försvarsmaktens konsert på försvarets fanfest ”Flottans musikkår med solister…”
11:59-12:05 Nyhetsåret ”År 1944. Kriget tar slut … och bryter ut igen”
13:20-14:05 Mannerheims Mercedes ”Den bepansrade Mercedesen var en gåva av Adolf Hitler…”
14:05-14:35 Ögonvittnet: Okänd avgörare ”Avvärjningssegern på Karelska näset sommaren 1944…”
14:35-15:40 Fosterlandets unga försvarare ”Soldatpojkarna och lottaflickorna tjänade fosterlandet…”
15:34-15:40 Nyhetsåret ”År 1944. Kriget tar slut … och bryter ut igen”
17:10-18:00 Dagen för försvarets fanfest i sammandrag ”Sammandrag av evenemangen…”

Puolustusvoimat – Finska Försvarsmakten

YLE – programtablå inkl direktlänkar

Läs även Semper Miles: Sverige och Finland allt närmare för varandra och Samtliga nyare stridsvagnarna nu levererade till finska försvaret samt Finland inleder provflygning med Gripen och fyra andra kandidater och Populära Riksparaden på försvarets fanfest visas Live [från 2019]

(Bilden: Uniformsflagga på uniform M05 från ett tidigare tillfälle. Foto: Santeri Viinamäki, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

– Flag Day of the Finnish Defence Forces with different arrangements this year due to pandemic restrictions. Still with preserved highest dignity

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]