Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

En särskild dag då regementet åter skriver historia

Vad skönt med nya positiva minnen som tar plats! När det gäller Gotland har maj månad under lång tid påmint om den dystra ceremonin när öns pansarregemente definitivt lades ner 2005. Ett tråkigt och ur säkerhetssynpunkt vansinnigt tilltag i 90- och 00-talens politiska iver att omstrukturera, att skära ner, vårt försvar. Men nu blir det andra bullar!

Ett år har hunnit passera sedan den där alldeles fantastiska dagen vid Oscarsstenen med officiell invigningsceremoni av nya Gotlands regemente. Att komma tillbaka visade sig inte vara en enkel sak utan en massa processer och beslut, som ännu pågår. Men det har sannerligen gått och går framåt. Något vi gärna tar till oss av, särskilt idag.

Stående förband skapades åter i och med överbefälhavarens order sensommaren 2016, att den insatsstyrka om 150 soldater som vid tillfället övade på plats skulle bli kvar med omedelbar verkan. Den nya styrkan roterades sedan löpande varefter Stridsgrupp Gotland gjorde entré och slutligen återupprättandet av det viktiga regementet den 21 maj 2018.

Vi har inte kunnat finna något som tyder på en officiell ettårsceremoni men vi är säkra på att regementet enskilt uppmärksammar dagen som sig bör för nu skriver P 18 åter militär historia på Gotland till skydd och stöd för vårt land, vårt samhälle och för en stabilare region.

Gotlands regemente

Känslosam ceremoni när upprättandet av Gotlands regemente firades – 2018

Läs även Semper Miles: Gotlands regemente officiellt åter idag och Nya garnisonen på Tofta växer fram steg för steg samt Tusentals skott i skarpskjutningar med Archer på Gotland och Att återföra hamnen kan innehålla en tuff men mycket viktig lärpenning

(Bilden är från invigningen av Gotlands regemente 2018. Regementsfanan. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten.)

– First year has passed for the reinstated New Gotland Regiment

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]