Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten

Militärer överraskade och väckte uppmärksamhet när de passerade Umeå

Någon, kanske så många som några, fick skrämselhicka i veckan när det dök upp militärer på allmän plats under en kort period i Umeå, Västerbotten. Enligt lokaltidningen hörde flera personer av sig och tipsade redaktionen om att det förekom ”polis med dragna vapen och en stor mängd militärer” i de centrala delarna.

Det visade sig senare att polisen larmats till platsen eftersom ”det sprang omkring en massa personer med automatvapen i stan”.

Nu var det såklart ingen överraskande kalabalik för myndigheterna eller någon som helst fara för befolkningen eftersom det rörde sig om svenska soldater, närmare bestämt så kallade trafikvakter, då det genomfördes en transport som passerade norrut i förberedelserna för kommande, större Arméövning 2019 ”Northern Wind”.

Reaktionen och händelseutvecklingen är extra sorgligt eftersom staden i fråga har en mycket lång och naturlig historik vad gäller rekryter, soldater och officerare. Här fanns både Västerbottens regemente (I 20) och Norrlands Dragoner (K 4), infanteriets och kavalleriets officershögskola (Inf/Kav OHS) m m under många, många år. Militär närvaro åtminstone de senaste hundra åren! Bortglömt? Några soldater och fordon som passerar stan borde dessutom inte väcka särskilt mycket uppmärksamhet eftersom Umeå alltjämt är en garnisonsstad med Totalförsvarets skyddscentrum (SkyddC) på plats.

Storhetstiden är dock borta och med den faller tydligen allmänhetens kunskap och aktning fort. Närapå all tidigare garnisonsyta har blivit till ”Umestan”, en gigantisk företagspark. Idag återstår endast en liten, liten del för den militära verksamheten ”på baksidan” och ungefär halva övningsområdet är borta.

Umeå igen. Här utestängde kommunen försvarets närvaro på nationaldagsfirandet för några år sedan då man ansåg att det kunde skrämma folk och fä, trots att det varit ett stående, naturligt och uppskattat inslag. Det blev snabbt nationellt uppmärksammat och Umeå kommun backade till slut på det konstiga tilltaget.

Försvarsmakten på orten är viktig och aktiv. De håller såväl garnisonens dag som närvaro på den lokala Noliamässan men kanske är det läge att ytterligare normalisera närvaron? Vårt försvar och Vildmannen förtjänar större respekt än så här.

Totalförsvarets skyddscentrum (SkyddC)

Västerbottens regemente (I 20), Wikipedia

Norrlands Dragoner (K 4), Wikipedia

Läs även Semper Miles: Ljudbang över gamla garnisonsstaden togs för vad det var och Samnordiskt till skydd mot massförstörelse och farliga ämnen samt Sveriges nationaldag – Leve det och Med polisen 20-30 mil bort och utan skälig förstärkning

(Bilden är från ett annat tillfälle. ”Soldat ur CBRN-kompaniet, SkyddC.” Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten.)

– Someone in the public was alarmed earlier this week as he or she found that there where armed soldiers and police within the garrison city of Umeå in northern Sweden. Time to make things right!

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]