Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten

Samnordiskt till skydd mot massförstörelse och farliga ämnen

Idag börjar Nordic CBRN Reconnaissance Exercise 17 (Reccex 17), årets upplaga av den återkommande övningen som fokuserar på att öva kring kemiska-, biologiska-, radiologiska- och nukleära hot. CBRN säger man på fackmannaspråk och det är ett synnerligen viktigt men samtidigt besvärligt och krävande område. Det här stärker respektive nations beredskap, liksom samarbetet på området.

Samverkan och utbyte, såväl teoritiskt som praktikt, är det som gäller för de ca 140 personer som samlats i Finland för de kommande sju dagarna, militär, polis och civila krafter, experter/specialister från de skandinaviska länderna. Platsen för Reccex roterar. Senast var man hos Totalförsvarets skyddscentrum (SkyddC) i Umeå, Sverige. I år hålls övningen i västra och centrala Finland, närmare bestämt landskapen Birkaland och Satakunta (med Tammerfors respektive Björneborg som centralorter).


Film: CBRN-övningen RECCEX, från 2012 men förmedlar en mycket bra bild över verksamheten (5:31 min)

Läs även Semper Miles: Rapport från CBRN-utbildning och Finland ny ordförande i nordiskt försvarssamarbete samt Över en vecka med höga realistiska krav i SEE 17

(Bilden: En CBRN-rekognoseringsgrupp säkrar och rekognoserar misstänkta byggnader. Från en tidigare Reccex-övning.)

– Nordic cooperation against Chemical, Biological, Radiological and Nuclear threats in annual RECCEX 17 exercise.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]