Foto: Kruosio

Med polisen 20-30 mil bort och utan skälig förstärkning

Stort på ytan men glesbefolkat, är det skäl som rättfärdigar äventyrandet av människors trygghet och polisens arbetsmiljö och kanske t o m liv? I större delen av Västerbottens inland, södra Lappland, är det så trots lättförståelig argumentation och huvudskyddsombudets larm.

En enda polisbil finns tillgänglig för de sex kommunerna Lycksele, Åsele, Dorotea, Vilhelmina, Storuman och Sorsele under vardagsnätterna. En polispatrull som på egen hand ska serva drygt 33 000 personer i ett Polisområde som mäter ungefär 30 x 20 mil. Avstånden är svåra att förstå men händer något i t ex Lycksele och den enda patrullen är i Tärnaby har de 20 mil fram, fågelvägen! Det motsvarar ungefär: Trelleborg-Varberg, Göteborg-Växjö, Norrköping-Borås, Uppsala-Linköping, Stockholm-Söderhamn, Umeå-Sundsvall. I verkligheten betyder sträckan mycket lång väntan vid larm/behov och ingen eller långväga förstärkning om patrullen skulle hamna i ett besvärligt läge!

Ärendet har prövats i både förvaltningsrätten och kammarrätten som båda valt att bifalla polisledningens linje att den befintliga resursfördelningen med en bil är tillfredsställande. Huvudskyddsombudet Jan Johansson kontrar: ”Gemene man förstår nog att det här inte räcker på en yta som är nästan lika stor som Danmark. Det står i lagen att vi skall fullgöra vår plikt och ge skydd till allmänheten. Men det kan vi inte göra med de resurser vi har i nuläget.”
Den här situationen lär kräva prioriteringar där man någonstans tvingas dra en gräns för vad man kan åka på. Händelsens allvar och avstånd avgör ifall du kan räkna med polisen i Västerbottens inland en vardagkväll.

Det återstår väl egentligen bara att hoppas på laglydighet bland befolkningen, de tillresta samt de på genomresa. Att det inte inträffar för allvarliga tillbud och att det i så fall är nära inpå där den enda bilen för tillfället befinner sig.


Klicka på bilden för en enkel kartöversikt

Läs även Semper Miles: Personalavgång när Polisen ska spara miljoner och Förbättring genom nedskärning när 126 polisstationer försvinner? samt Medborgarlöften kaka på kaka eller framtiden för fler än Polisen? och Vad ska de ersätta polisen med?

(Bilden, en ensam svensk polisbil, är från ett annat tillfälle och plats. Foto: Kruosio, PD CC0)

– Six Northern municipalities are supported by one Police Patrol during weeknights with driving distances up to 200-300 kilometers to reach distress callers – and none or far away backup! This is satisfying allocation of resources according to Police management.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]