Sveriges nationaldag – Leve det

Sverige! Vårt land. Fosterland. Idag firar vi alla nationaldagen. Det är inte konstigt på något sätt. Hedra nationen, de som på olika sätt kämpat för det, inklusive du själv, och minns de som inte kan vara med. Låt oss vara stolta över varenda liten lokal del som tillsammans utgör landet. Låt oss tillsammans se till att vi i fred och frihet får fortsätta att hissa den gula och blå flaggan och fira Sveriges nationaldag.

Runt om i landet kommer firandet att ske på olika sätt och inte sällan med uppskattade inslag som Försvarsmakten, frivilligorganisationer, blåljusmyndigheter och andra samhällsviktiga krafter. Det skapar en naturlig relation som mynnar i gemenskap och trygghet för både vuxna och yngre. Ta en snabbkoll hur firandet ser ut i närheten där du bor och var med!
Försvaret själva pushar på sin hemsida för den serie av överflygningar som Norrbottens flygflottilj F21 genomför med en rote JAS Gripen, över 21 namngivna orter. Kanske hör du till skaran lyckliga som får se vår svenska jakt och höra ljudet av frihet!? Se länk nedan för orter och cirkatider. Och så ska det såklart skjutas salut från våra fasta och rörliga salutbatterier.

Umeå då? Efter att över telefon ha dubbelkollat med Umeå kommun kan vi glatt meddela att Försvarsmakten utan tvekan kommer att finnas med i Umeås nationaldagsfirande och visa upp sig i direkt anslutning. Hemvärnets musikkår är också på plats för att liva upp. (Efter försöket att där stänga försvaret ute 2015 var det ju inte alls en självklarhet.)

Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten

Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten

Sveriges nationaldag den 6 juni har sin grund långt bak i historien. År 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges kung, Kalmarunionen upphörde och Sverige blev åter en självständig stat, men även flera andra viktiga händelser förknippas med datumet och firandet. Dagen har haft flera namn genom åren, som Svenska flaggans dag, innan den till slut fick status som nationaldag 1983.

Läs mer om Sveriges nationaldag

Försvarsmakten – Överflygningar med JAS 39 Gripen

SVT – Traditionsenligt nationaldagsfirande från Skansen (även i SVT Play)

(Lilla bilden ovan är från förra årets nationaldagsfirande i Umeå.)