Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten

Marint så det förslår när Kalmar firar på gator och torg

Torsdag till lördag den 8-9-10 augusti hålls Kalmar stadsfest, ett populärt och riktigt stort partaj med massor att uppleva och göra för hela familjen.

Missa absolut inte att glida ner till hamnen, närmare bestämt Elevatorkajen, för där kommer valda delar av Marinen att finnas förtöjda under veckoslutet och välkomnar allmänheten till försvars-/yrkesinformation och aktiviteter i land samt till Open Ship, spännande besök ombord på flera av fartygen.
Alla tre dagar klockan 10:00-18:00 varav Open Ship 11:00-16:00 under fredag och lördag (det krävs svenskt medborgarskap för att gå ombord så kom ihåg att ta med giltig svensk ID-handling.)

Samtidigt arrangeras Nordiskt kadettmöte (NOCA) i staden där framtidens officerare från de nordiska länderna kommer samman. Öppnings- respektive avslutningsceremonier på Stortorget onsdag 18:30 samt söndag 09:30. Båda är öppna att beskåda liksom de tuffa men förbrödrande idrottsaktiviteter som går av stapeln däremellan. Torsdag 13:00-14:00 Terränglöpning i Kalmarsundsparken och 14:30-16:30 Fotbollsturnering på Fredriksskans IP, fredag 13:00-14:30 Simtävling på Äventyrsbadet och 14:30-17:00 Volleyboll i Sportcentret, lördag 13:00-15:00 Naval Combat Course (marin hinderbana) i Kalmarsundsparken och 15:30-16:30 Dragkamp på Kalmar Slott.

Under förmiddagen på söndag kommer det även att hållas invigningsceremoni av Kalmars Veteranminnessten. Mer information om det kommer.

Det blir som sagt välbelagt vid Elevatorkajen. Femton sjöfarkoster från svenska Marinen med förstärkning från Finland och Danmark:

HMS Karlstad och HMS Nyköping, korvetter av Visbyklass
HMS Vinga, minröjningsfartyg av Kosterklass
HMS Sturkö, minröjningsfartyg av Spåröklass
HMS Stockholm, patrullfartyg av Stockholmklass
HMS Gladan och HMS Falken, skonerter
HMS Altair och HMS Antares, skolfartyg av Altairklass
Stridsbåt 90H

Finland: FNS Uusimaa, minfartyg av Hämeenmaa-klass
Danmark: HDMS Svanen och HMS Thyra, segelfartyg av Svanenklass
Danmark: HDMS Ertholm och HMS Alholm, skolfartyg av Holmklass

 

Kalmar stadsfest, med program o dyl

Elevatorkajen – Satellitbild, karta, gatuvy m m

Möt Marinen i Kalmar

Marinen

Läs även Semper Miles: Korvetter modifieras och säkras för ytterligare tjänst och Större ubåtsjakt igång utanför Stockholm igen samt Marinhamnen köps tillbaka för att stärka Sveriges försvar och Snart ser vi alla – även de med avstängd transponder

(Bilden är från ett annat, tidigare tillfälle. Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten.)

– Open Ship and much, much more Swedish/Nordic Naval presence at Kalmar stadsfest

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]