Foto: Selma Sedelius/Försvarsmakten

Korvetter modifieras och säkras för ytterligare tjänst

Gävlekorvetterna HMS Gävle (K22) och HMS Sundsvall (K24) lever vidare. FMV meddelar att man beställt halvtidsmodifiering av fartygen som innebär en större, betydande insats.

Huvuddelen av alla system ombord uppgraderas eller byts ut. Fartygen får bland annat nytt ledningssystem inklusive nya sensorer för luft, yt- och undervattenspaning, ett modernt navigationssystem och nytt manöversystem för fartygets framdrivning.” Det innebär att operabiliteten för korvetterna av den här klassen säkerställs till 2026.

Modifieringsarbetet kommer att utföras av Saab (Kockums och Surveillance) till en kostnad om drygt 1,2 miljarder kronor och arbetet ska vara klart till 2020.

Här borde även systrarna HMS Göteborg (K21) och HMS Kalmar (K23) kunnat få sig en översyn och åter tas i bruk. Vad händer härnäst? År 2026 är inte särskilt avlägset. Fler, och skäligt beväpnade, korvetter av Visby-klass eller kanske något ännu vassare?


Film: Korvetten Gävle förtöjer vid slussen 2007 (0:37 min)

Försvarsmakten – Korvett Gävle

Försvarsmakten – Korvett Visby

Läs även Semper Miles: Nya snabba och mångsidiga RIB på plats och Över 200 nya jobb på Kockums i Karlskrona samt Nya korvetter och sund syn på upphandling

(Stora bilden: HMS Gävle vid kaj i Kappelshamns hamn, Gotland 2010. Film, foto: Lennart Lund.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]

– Swedish Corvettes of Gävle Class to be modified for continued service until 2026.