Foto: Holger Ellgaard

Snart ser vi alla – även de med avstängd transponder

Den nedlagda radarstationen några mil från Kalmar, får nytt liv. Den ska rustas upp för 55 miljoner kronor och få ett toppmodernt system som upptäcker flygplan av alla de sorter, även de som av någon anledning väljer att inte synas genom att ha sin positionsgivande transponder avslagen. Ett ökande säkerhetsproblem.
”Den militära aktiviteten över Östersjön har ökat och man flyger på ett annat sätt.” säger Anders Andersson, radarexpert på Luftfartsverket, till Sveriges Radio Kalmar.

Det 25 meter höga tornet med den nya viktiga uppgiften kommer att hyras ut av Försvarsmakten till Luftfartsverket som tar hand om drift och bemanning.

Hittills har vi tydligen inte haft förmågan att själva hålla koll på det här viset över södra Östersjön och tvingats ta Danmark till hjälp. Det är minst sagt hög tid att vi också klarar detta!

Igår tog Infrastrukturminister Anna Johansson det symboliska första spadtaget för renoveringsarbetet som man hoppas ska komma igång till sommaren.

Läs även Semper Miles: Svenska Swordfish nu tillgängligt med Bombardier och Toppmodern automatisk övervakning och skydd samt UAV – Övertag tack vare ögon i skyn

(Bilden visar ett annat liknande radomskyddat radartorn i samma storleksklass intill Bromma flygplats. Foto: Holger Ellgaard CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]