Vinterdäck på i hela landet

Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober – 15 april. Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck – om det är vinterväglag. Det kan verka lite struligt men är i grunden inte svårare än att hålla koll på några datumperioder samt lyssna till sitt sunda förnuft.

Det där med ”vinterväglag”, vilket det är ifall det förekommer snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan (inklusive vägrenen, ända ut till asfalten slutar), bedöms i varje enskilt fall av polisen. Ingen idé att förmätet försöka tjafsa sig ur när man står där invinkad och inte gjort det man ska, eller ännu värre, orsakat eller förvärrat en olycka.

Har du inte redan sett till att skifta ”sulor” är det läge nu – och minns att även om du har ”världens bästa vinterdäck” och massor av elektroniska hjälpmedel perfekta för vintern, ersätter de aldrig ditt omdöme och ditt ansvar i trafiken!

Polisen – Vinter- och sommardäck

Teknikens värld – Dubbdäck eller dubbfritt? Detta ska du välja!

Läs även Semper Miles: Om tillåtelse och krav för sommar- vinter- och dubbdäck och Välj nivå och greppa läget med vinterenheten samt Sverige extremt kapabelt i hårda oförlåtande förhållanden och Ny generation av polisbilar på väg

(Bilden är en illustration från ett annat, tidigare tillfälle. Foto: pxhere CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

– Winter Tyres demanded by Law in Sweden during 1st December to 31st March

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]