Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Välj nivå och greppa läget med vinterenheten

Temperaturen sjönk kraftigt i hela landet vilket väckte uppmärksamhet, men vi fick bara vad som är att beteckna som vanlig vinter igen. Visst har det kommit ordentligt med snö på sina håll och kylan biter i kinderna, men för oss som lever på de här breddgraderna är det ingen nyhet att årstiderna växlar med allt vad det innebär av gott och ont. Livet går vidare och allt ska fortsätta fungera oavsett var du befinner dig i vårt avlånga land. Det har gått förr och det går nu.

Det är hög tid att plocka fram nedärvda och inlärda vinterkunskaper för extremkylan. Det handlar om enorma ytterligheter med tillfälliga temperaturskillnader på 40-50 grader mot i somras (och troligen mer på sina håll). Förståelse, kunskap och praktiserande av detta är viktiga beståndsdelar där den som slarvar eller nonchalerar riskerar att få betala dyrt.

Alla kan ta tag i det här och se över sin situation nu på direkten:

Såväl personal som allmänhet påminns om läget och det mest fundamentala genom artikeln Vinterenheten tipsar på försvarets hemsida. Det är viktigt, det är bra och det absolut minsta var och en bör ta till sig av.

vinterenheten_cwlp-utb2
För oss som vill förstå och greppa läget ligger faktiskt Försvarsmaktens Cold Weather learning platform med ”grundläggande kunskaper för fortsatt vinterträning och prestanda i kallt väder” tillgänglig online!
Perfekt för både nybörjaren och den som vill förbättra eller repetera. Engelskspråkigt men pedagogiskt, illustrerat i både bild och film och mycket lätt att ta till sig. Innehåll: Introduction, Man in Cold Environment, The Loop samt Practical Exercises. En eloge till Försvarsmaktens vinterenhet!

Och så kan man såklart alltid vända sig till boken Vintersoldat, det berömda och mycket, mycket användbara reglementet för vinterförhållanden. Finns att ladda ner här (PDF, ca 5 MB).

(Bilden är från Arméns Jägarbataljons uthållighetsprov vinter.)

Källor: Försvarsmakten / Swedish Armed Forces – Unit for Cold Weather Operations, boken Förberedd

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]