Tre dagar i Sälen med säkerhet, försvar och beredskap för ögonen

Det blir som vanligt fullpackat när Folk och Försvar bjuder in till Rikskonferensen i Sälen! Från och med i morgon söndag klockan 12:30 träffas politiker och ansvariga tillsammans med kunniga, tyckare och media i allmänhetens åsyn. Antalet deltagare ligger kring 350 personer och här ryms stor bredd där inget känns som det går utanpå.

Under tre dagar presenteras och berörs viktiga ämnen inom huvudområdena säkerhetspolitik, försvar och krisberedskap. Programmet är intensivt vilket också kan bli aningen forcerande. Under tre dagar, med en total aktiv tid om 11:05 timmar, avverkas 28 ämnespunkter av 50-60 talare!

EU och säkerhetsläget är temat för dag ett. Statsminister Stefan Löfvén öppnar med en halvtimme ”Gemensam säkerhet i en ny tid”. Sedan blir det Europeiska Unionen ur en mängd infallsvinklar och frågeställningar fram till FOI sticker ut ordentligt med den konkreta rubriken ”Rysk militär förmåga: utmaningar för framtiden” som näst sista punkt klockan 17:00.

När det kommer till fokus på vår försvarsmakt och vår totalförsvarsförmåga är det måndag som gäller! En dag som, om inte det gemensamma fjällmyset gjort det hela luddigt, verkligen har chans att leverera glöd och debatt. Behoven efter mandatperioder av totalförsvarsslakt och utifrån aktuellt omvärldsläge är skriande. Försvarsminister Hultqvist är först ut med ”Sveriges totalförsvarsförmåga: stabilitet och långsiktighet”. Överbefälhavaren går på första gången för dagen klockan 14:05.

Tisdag samlar ämnen som informationssäkerhet med STRATCOM (NATO:s strategiska kommunikationscentrum) på plats jämte bl a chefen för MUST, Gunnar Karlson. Därefter svenska aktiviteter i och med FN, bl a som nyblivna medlemmar i säkerhetsrådet. Allra sist ut i årets rikskonferens går ett ämne som torde ha lätt att intressera flest medborgare överlag, nämligen tryggheten i samhället! Rikspolischef Dan Eliasson, SÄPO-chefen Anders Thornberg talar om ”Ett tryggare Sverige”. BRÅ presenterar Nationella trygghetsundersökningen och möjliga åtgärder diskuteras.

För den intresserade finns många möjligheter att följa och begrunda. Media visar stort intresse att rapportera härifrån och arrangören sänder Live (och i efterhand) via sin hemsida fr o m inledningen 12:30 i morgon söndag den 8 januari.

Program Rikskonferensen 2017 (ladda ner, PDF)

Folk och Försvar Rikskonferensen Live

Om Folk och Försvar

(Bilden där ÖB Micael Bydén anländer Högfjällshotellet i Sälen är från förra året.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]