Foto: Sandstein

Schweiziska och svenska försvaret värnar landet och miljön

Med en inledande humoristisk teckning om ett ämne som i texten blir mer sakligt, tar den schweiziska militära bloggen Offiziere.ch upp försvarsmakternas klimatpåverkan och ansvar. Hur det ser ut i världen, i Schweiz och man tenderar att fastna lite extra för Sverige. Ja, vi håller ju aktivt koll på det här med miljön. Försvarsmakten publicerar t ex varje år en detaljerad miljöredovisning och så kan man alltid konsultera Handbok Miljö m m.

I andra ringhörnan finns stormakterna som blåser på rätt ordentligt, där USA används för att tydliggöra detta. ”Om t ex det amerikanska försvaret hade varit ett land skulle det hamna på 47:e plats vad gäller utsläpp av växthusgaser och då pratar vi enbart om utsläpp från drivmedel.”

Vi tenderar att tänka i samma banor där, vi och schweizarna. Vi kan ju inte skita ner och ha sönder landet vi värnar (eller där vi är på tillfälligt besök för att arbeta med fred och säkerhet).

Miljöarbete och övning hand i hand. Missa inte heller filmen där schweiziska armén använder bl a stridsvagnar för att hjälpa och utveckla miljön på övningsområdet Thun:

Offiziere.ch – ”Green Warriors” Artikeln i sin helhet samt filmen Renaturation Thun military training area (4:03 min)

Schweizer Armee / Swiss Armed Forces

Försvarsmaktens miljöredovisning 2018

Försvarsmakten – Handbok Miljö

Läs även Semper Miles: Stark hänsyn till natur och miljö och Försvarsmaktens miljöredovisning samt Världsledande smidigt pansarvärn för en miljard och USA satsar på smidiga K-pistar från Schweiz

(Bilden: En schweizisk Leopard, Pz 87, från ett annat tidigare tillfälle. Foto: Sandstein, PD https://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain)

– Environmental respect and protection important to Swiss and Swedish Armed Forces, with both National Defence and Flora and Fauna in mind

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]