Foto: Argus fin

Årets julklapp är utsedd och det blev stormköket

För 33:e året har branschorganisationen Svensk Handels HUI Research (tidigare känt som Handelns Utredningsinstitut) utsett Årets julklapp. Den här gången hårdtrendar en pryl som många, många av oss känner väl och uppskattar, nämligen stormköket!

2020 har varit och är fortsatt besvärligt för handeln men frilufts- och utomhusprylar har enligt HUI:s undersökningar gått bra. Att träffas säkert, vara välklädda och utrustade för ändamålet och kunna samlas kring något varmt tillagat lockar allt fler.

Coronapandemin har lett till en mycket stark trend där vi svenskar umgåtts mer utomhus, både i våra lokala grönområden och på längre vandringar. Trenden har också synts i detaljhandelns försäljning. Årets julklapp 2020 – stormköket – speglar detta”, säger Jonas Arnberg, VD HUI Research.

Det här gillar vi då stormkök, fältkök, jägarkök, snuskburk… (kärt barn har många namn), är en enorm resurs i varje hem oavsett val av märke, form eller bränsle. Perfekt för rekreation och friluftsliv men även för den egna hemberedskapen i händelse av kris och där har garanterat en del av intresset för den här produkten sitt ursprung.

Motivering – Årets julklapp 2020: ”Till följd av coronakrisen har utomhustrenden accelererat kraftigt och besöken på vandringsleder och fjälltoppar har slagit nya rekord – trots en mycket begränsad turism från utlandet. Semestern blev till svemester och restaurangmåltider med vin ersattes med stormköksmiddag och termoskaffe. 2020 var året då svenskarna återupptäckte den svenska naturen och stormköket representerar därför den, på många sätt märkliga, tid vi lever i.”

En utveckling och ett julklappstips som heter duga – och till dig själv och andra som redan äger stormkök torde en omgång bränsle till detta kunna sitta fint i ett paket under granen.

STF – Laga mat utomhus

MSB – Eldning och allemansrätt (PDF)

Försvarsmakten – Mat för en soldat

HUIs julrapport 2020 (PDF)

HUI Research

Läs även Semper Miles: Snuskburken – still going strong och Experiment utan el, vatten, mat och mobilnät i Nedsläckt land samt Svenska försvarsjätten även ledande när det gäller kok och disk och Rågbröd, knäcke och proteinbar istället för lagad lunch

(Bilden: Ett rätt komplett Trangia-set inklusive kaffepanna. Foto: Argus fin, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)

– Camping Kitchen/Stove named as Christmas Gift of the Year in Sweden

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]