Foto: Siebbi

Helikopterrånet som chockade Sverige blir film med Jake Gyllenhaal

Ganska precis 7 år har passerat sedan den spektakulära kuppen mot en värdedepå i Västberga i södra Storstockholm och de flesta kommer ihåg det väl. Nu tänker Netflix göra film av händelsen baserad på Jonas Bonniers kommande bok ”Helikopterrånet” och den amerikanske skådespelaren Jake Gyllenhaal ska spela huvudrollen.

Tidigt på morgonen den 23 september 2009 landsattes ett antal rånare med helikopter på taket till säkerhetsföretaget G4S:s byggnad i Västberga i sydvästra Stockholm. De tog sig snabbt in i byggnaden via en glassektion och försvann en kvart senare samma väg med drygt 39 miljoner kronor.

Dådet fick stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands då det innehöll många speciella ingredienser. Över 20 personer misstänktes vara inblandade. Helikoptern stals bara timmar innan, de första poliserna på plats ville öppna eld mot helikoptern som stod i full gång och väntade på taket fem våningar upp men det ansågs för riskabelt för omgivningen, fotanglar hade strategiskt placerats ut och man kunde inte heller gå upp och följa helikoptern eftersom det fanns en bomb placerad vid polisens helikopterhangarer (som senare skulle visa sig vara en attrapp). Försvarsmakten hade en rote Gripen uppe och jaktledaren styrde omedelbart om planen för att kunna bistå med luftburen radar (helikoptern hade upptäckts direkt även om den inte varit i luften så länge rotorn varit igång) men beskedet blev ”ingen insats – detta är en polisiär fråga”.

Ett år senare åtalades totalt tio personer för rånet. Tre av dem friades och sju dömdes till mellan 1 och 8 års fängelse. Bytet har aldrig återfunnits!

Just nu är filmatiseringen på ett tidigt stadium med få släppta detaljer men Jonas Bonnier sägs komma att medverka aktivt i produktionen tillsammans med sitt förlag. Det här kan mycket väl bli ännu en världssuccé för Netflix.

Se även Semper Miles: Läskig bakgrund och miljö i kommande svensk film och Premiär: 6 dagars kamp för ett Sverige som aldrig varit mer sårbart

(Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Siebbi, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en)

Källor: Deadline Hollywood, Wiki, SvD, Expressen

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]