Foto: Marco Nilsson/Combat Camera/Försvarsmakten

Svenskt när östra Europa ökar försvarsförmågan

Svensk materiel är i framkant och mycket populär när det ska byggas försvar. Och med all rätt! Vi är kända för intressanta lösningar, hög kvalitet, pålitlighet och mycket god ekonomi i det vi producerar för eget bruk och export.

För närvarande talas det en del om möjliga affärer i det forna öst när flera länder där stärker förmågan p g a det tryckta läget.

FMV för just nu diskussioner med Slovakien som önskar hyra eller köpa sex stycken Gripen. Närmaste grannen Tjeckien flyger som bekant redan Gripen och är mycket nöjda.

Försvarsindustrijätten SAAB ser samtidigt fram emot möjligheten att leverera sjömålsrobotar av typen RBS15 för ca 4 miljarder kronor till Rumänien och Bulgarien. Robotsystem 15 används redan av flera länder som bl a Kroatien, Polen, Finland och Tyskland.

Dessutom går Hägglunds in med välkända och erfarna Stridsfordon 90 (CV90) i de tjeckiska upphandlingarna för över 200 nya fordon! En intressant storaffär under uppstart som vi rapporterat om tidigare (se länk nedan).

Om Robotsystem 15

Läs även Semper Miles: Sverige levererar när Kroatien bygger bättre kustövervakning och BAE Hägglunds på väg in i ännu en möjlig mångmiljardaffär samt Riksdagspartierna om fyra viktiga områden [inkl Krigsmateriel/vapenexport]

(Bilden är från ett tidigare tillfälle, tagen på Muskö i och med den polska Robot 15-affären.)

Källor: Di, Försvarsmakten, Skipper, Wiki

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]