Foto: Arctic Race of Norway / Amaury Sport Organisation - www.aso.fr

Över 70 mil i världens nordligaste cykellopp

I sommar är det dags igen när det numera etablerade cykelloppet The Arctic Race of Norway, världens nordligaste cykellopp, arrangeras för sjätte gången.

Under perioden 16-19 augusti går man i fyra saftiga etapper, rakt ovanför Finland, från Vadsö och Kirkenes vid gränsen mot Ryssland, via det nordligaste av Europa mot målet i Alta.

Det är normalt mycket krävande men blir i år tuffare ändå. Till att börja med har totalsträckan blivit fem mil längre. Man kör 732 kilometer och dessa är långt ifrån släta. Ingen förvånas över att Nordnorge är kuperat men andra etappen utmärker sig särskilt och bjuder på 2 700 meter i stigning! En annan faktor är klimatet. Etapp tre börjar i Norges nordligaste stad Honningsvåg, bara 20 kilometer söder om Nordkapp! Här har man i augusti att hantera en medeltemperatur på +9,5 grader och 50 mm regn.

Fjordarna och bergen i Europas norra utkanter är inte alls avsides, snarare tvärt om med ett ökande intresse för loppet. Inte mindre än 123 professionella cyklister från 21 stall deltog senast och tävlingen uppmärksammades/följdes i TV i 190 länder medan de officiella videoklippen på nätet hade runt tre miljoner visningar. Längs vägen är det också stor uppslutning där de boende går man ur huse för att tillsammans med tillresta heja fram de tävlande och festa. Att ta hjälp av och låta försvaret visa upp sig i och med idrottsevenemang är inte heller främmande.

För de som känner att det här vore något att ge sig på, men inte är professionella, arrangeras sidolopp i anslutning till tävlingen. Öppna utmaningar att anmäla sig till. Vi ser fram emot cykelsäsongen och The Arctic Race of Norway.


Film: 2013-2015 Best of Arctic Race of Norway (3:32 min)

The Arctic Race of Norway

Läs även Semper Miles: OCR – Massor av möjligheter till fälthinderbana i år och Spring eller cykla Vasaloppet samt Vyer och spänning i och kring Nijmegen redan nu

(Bilden visar ett annorlunda men oblygt härligt inslag på en av etapperna under ett tidigare år. Bild och film: ”2013-2015 Best of Arctic Race of Norway”, Amaury Sport Organisation – www.aso.fr)

– The Arctic Race of Norway, presented for the 6th time, is a 732 kilometers challenge sponsored by the International Cycling Union (UCI), will be tougher than ever 2018.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]