Världens största LAN utan försvar den här gången?

Alldeles strax drar Dreamhack Winter 2017 igång i Jönköping. En av arrangörens genom åren väl inarbetade event som samlar tiotusentals deltagare och besökare i alla åldrar, men där det yngre segmentet är i klar majoritet.

Försvarsmakten har genom åren varit representerad på just vinterupplagan och många är de som samlats kring information och tävlingar i räckhäng. Hur det blir i år är osäkert eftersom försvaret inte finns med i den aktuella listan av utställare. Har man valt att inte vara med i år? I så fall förhoppningsvis tillfälligt för att ladda batterierna.

Som beskådare utifrån inbillar vi oss att forum av den här sorten är rätt för försvarsinformation, värnpliktsopinion och rekrytering. Men det är viktigt att komma ihåg att det är en krävande publik. Onlinespels- och Airsoftgenerationen är hungrig och sugen på att få uppleva mer. Även från den riktiga världen.
Någon form av välkoreograferat, häftigt uppträdande kunde kanske även vara på sin plats? Nu sätter ju lokaler och (bristen på) ytor rejäla gränser men nog borde den här målgruppen kunna misstänkas uppskatta något lite actionladdat? En uppvisning behöver ju inte innefatta bataljons anfall eller artilleristötar. Ljud, ljus, musik. Låt ett ”fullutrustat specialteam” snabbfira sig ner från under taket, göra en avsökning, inbrytning, evakuering av skadad o dyl och kanske leva om lite under tiden? På stora scenen eller i montern. Därefter på plats bland monterbesökarna. Tidigare har man lyckats få med ett Stridsfordon 90 i montern, en fin och mycket uppmärksammad fond! Varför inte BTA 122, besättningsträningsanläggningen för våra stridsvagnar?

Svenska Dreamhack har världsrekordet som världens största LAN-party och erbjuder spel, tävling, festival, mässa, uppträdanden m m. Pågår dygnet runt 1-4 december på Elmia i Jönköping.

UPPDATERAT 2017-11-28:
Enligt ännu obekräftade uppgifter ska Göta Ingenjörregemente (Ing 2) vara med på mässan.

UPPDATERAT 2017-12-02:
Sent i eftermiddags, dag 2, berättade Ledningsregementet via sin Facebooksida att de är med på Dreamhack tillsammans med:  P 4, TrängR, Ing 2, K 3, LSS, F 7, FMHRC, FMTS, FömedC, MarinB och 3 sjöstridsflottiljen. Mycket bra men samtidigt mycket märkligt att man inte slog på stora trumman med någon form av info långt i förväg.


Film: DreamHack Winter 2016 Official Aftermovie (3:48 min)

Dreamhack Winter 2017 – officiell hemsida

Försvarsmakten – Deltagande på Dream hack Winter 2012 (inte senast man var med men…)

Läs även Semper Miles: Världens största digitala festival, LAN-party och mer och Gemenskap, uteliv, kunskap och prylar på Bushcraftfestivalen samt Nära på fördubbling av anslag till friluftslivet

– Dreamhack is the World’s largest digital festival. Winter Edition in Jönköping, Sweden, around the clock 1st to 4th December.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]