Foto: MKFI

Strax dags för Finlands största Airshow

Det blir massor av intressant i luften och på marken i Turku Airshow, det årligen återkommande och största flygeventet i Finland. Flygplan från när och fjärran, från förr och nu och grupper som bjuder på avancerad luftakrobatik och formationsflygning: Midnight Hawks (finska flygvapnet), Columbine (polska flygvapnet), Arctic Eagles och Woikosken Safirit (båda från Finland).

Här bjuds det såklart både militärt och civilt men fokuserar man på den militära sidan upptäcker man glatt att svenska flygvapnet finns på plats för uppvisning med JAS 39 Gripen. Vidare nämns bl a F/A 18 Hornet, BAE Hawk, NH90, Super Puma, Eurofighter, Rafale, Mig-29, Mig-15, Messerschmitt Bf-109, Yak-11 och mycket, mycket mer (se program och officiella hemsidan länkat nedan). Ett rejält startfält!

I år uppmärksammas dessutom det finska luftfartsförbundet, Finnish Aeronautical Association (FAA) som blir 100 år samt att det är 80 år sedan vinterkriget började och 75 år sedan fortsättningskriget upphörde. Vidare bjuder Åbo, Finlands äldsta stad, på mycket att se och göra.

Att ta sig till Finland för att uppleva det här är smidigt med finlandsfärjan direkt från Stockholm till Åbo eller med flyg såklart då man ju hamnar direkt på rätt plats. För den som har möjligheten är det alltså bara att packa ränseln och sätta iväg!

Tid och plats: Lördag-söndag 15-16 juni, klockan 10:00-18:00 lokal tid. Turku/Åbo flygplats, Lentoasemantie 150, Turkku (klicka här för satellitbild, karta, gatuvy m m)

Turku Airshow – officiella hemsidan (finskspråkig men med en engelsk sektion)

Direkt till program för LÖRDAG samt SÖNDAG

Visit Turku, med användbar info om resor, boende, sevärdheter, aktiviteter m m

Läs även Semper Miles: Ett sekel med Ilmavoimat firas stort till helgen och Gemenskapen i Aurora fortsätter i Baana och Ruska samt Fördelaktiga offerter för Gripen E och F till Schweiz och Finland och Svensk-finska säkerhetsflygningar över Ukraina

(Bilden är från Turku Airshow 2015. Något beskuren bild. Foto: MKFI, PD.)

– Annual main airshow of Finland 2019, Turku Airshow on 15-16th June

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]