Samling kring vapen och militaria i Vandel

Två gånger om året tar man sporthallen i besittning och håller internationella mässan ”Jyske Våben- og Militariamesse” i Vandel på södra Jylland, Danmark. På plats finns massor av inhemska och utländska vapen, militaria, märken, medaljer, böcker m m fördelade på i storleksordningen 80 utställare med blandade inriktningar. Det säljs, byts och köps i vanlig ordning men här bjuder även utställarna uttryckligen in att berätta om och värdera besökarnas eventuella medhavda prylar. En spännande bonus.

Vandel är en mindre ort ca 7 kilometer öster om världskända Legoland-staden Billund. Fram till 2003 hade Flygvapnet en betydande anläggning här, en del av det s k Co-located Operating Base (COB) där flera brittiska och amerikanska flygskvadroner skulle stationeras i händelse av kris eller krig. Idag finns Vandels bunkermuseum inrymt i en 250 kvadratmeter stor atombombsäker bunker på flygbasområdet (normalt öppet maj-september men kan eventuellt vara specialöppet i och med mässan – de pushar nämligen gemensamt för evenemanget).

På danska fastlandet men inte längre bort än att man snabbt flyger till Billund, Jyllands största flygplats. Alternativet är en biltur på endast ca 3 timmar från Malmö eller Helsingborg via bl a historiska Stora- och Lilla Bält.

Tid och plats: Söndag den 23 april kl 10:00-16:00. Vandel Sportshal, Skolevej 8, Vandel (Klicka här för karta)


TV SYD: Kort film med vyer och prylar från förra mässan (1:29 min). Välj bild 2 av 2 som är filmen!

Jyske Våben- & Militariamesse – officiell hemsida

Vandel bunkermuseum – officiell hemsida

(Bilden är från ett tidigare år)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]