Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Dags igen för insats i Adenviken och de somaliska vattnen

Från och med september kan svenska militära styrkor åter vara aktiva i EU-samarbetet Operation Atalanta (EU NAVFOR Somalia). Det rör sig minst om en bordningsstyrka med två stridsbåtar och 35 man som vid behov snabbt ska kunna utökas till 135 man. Som senast baseras styrkan på nederländska marinens mångsidiga amfibiestridsstödfartyg.

Atalanta har pågått sedan 2008 och Sverige har sedan 2009 på olika sätt ingått i arbetet. Uppgiften är att avskräcka och störa piratverksamheten i Adenviken och vattnen längs Somalias kust. I arbetet ingår indirekt och direkt att skydda hjälpsändningar från FN:s livsmedelsprogram så att de når fram för att hindra en svältkatastrof i Somalia. Den eventuellt kommande insatsen ska först godkännas av regeringen.

EU NAVFOR Somalia, Operation Atalanta, grundar sig på FN:s säkerhetsråds resolution 1816 som ger omvärlden rätt att hjälpa Somalias övergångsregering att bekämpa pirater och väpnade överfall. Huvuduppgiften är att eskortera fartyg som transporterar förnödenheter för Världslivsmedelsprogrammet (WFP), och hittills har inget av WFP:s fartyg kapats sedan EUNAVFOR etablerades.”

Platsen är ”Afrikas horn” och Somalia har en kuststräcka på över 300 mil vilken närapå motsvarar Sveriges (klicka här för karta).


FILM: Försvarsmakten – Samverkan utanför Somalias kust (3:06 min)

EUNAVFOR Somalia – officiell hemsida

Försvarsmakten – Somalia EU NAVFOR

HNLMS Johan de Witt (L801)

Läs även Semper Miles: Gott betyg för Atalanta 2015 samt Försvarsmakten ute i vida världen

(Bilden: Svenska stridsbåtar patrullerar utanför Somalias kust 2015.)

Källor: Försvarsmakten, EUNAVFOR, Sydsvenskan, The World Factbook, Wiki

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]