Officiell invigning av ubåtsrondellen

Örlogsstaden Karlskronas nya landmärke, ubåtstornet i full skala är nu på plats i Lyckebyrondellen och det har blivit dags för invigning. I morgon händer det! Mannen bakom det lysande medborgarförslaget som gav upphov till att tornet uppförts, Lars-Göran Forss, kommer att finnas på plats liksom representanter från Saab Kockums, Marinmuseum och kommunen.

Förslaget att Karlskrona skulle ha ett rejält ubåtstorn som välkomnar och påminner, likt andra orters flygplan o dyl, väckte stor uppmärksamhet och gillande när det kom. Både unikt och passande för en stad med så många kopplingar till hav och försvar.
Blir det ubåtspersonal på plats? Tretungat? Tal och orkester? Salut? Passar man på att presentera Försvarsmakten lite extra? Vi har sökt kommunen för program eller fler detaljer kring invigningen. Se gärna länken nedan till vår tidigare artikel ”Ubåt välkomnar mitt i rondellen” för mer bakgrundsinformation!

Uppdaterat 1/6, 11:45 Karlskrona kommun meddelar att man ser invigningen som ett formellt evenemang men att alla är välkomna. Viktiga punkter:
– Lars-Göran Forss, tidigare ubåtsingenjör berättar om bakgrunden och hans idé till ubåtstornet
– Representant från SAAB, om ubåtstornet historia och gåvan till Karlskrona kommun
– Kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson ger Karlskrona kommuns syn på ubåtstornet, varför det klubbades igenom och tornets värde som symbol för Karlskrona

Tid och plats: Fredag 2 juni klockan 11:00, Julas parkering, Gullbernavägen 24
(klicka här för karta)

Läs även Semper Miles: Ubåt välkomnar mitt i rondellen och Över 200 nya jobb på Kockums i Karlskrona samt Marinens händelserika historia på och under ytan

(Bilden: Tornet på HMS Neptun, ”systerbåten” som står komplett och öppen på Marinmuseum i Karlskrona. Vår kompilation, ubåt Marinmuseum samt Petr Kratochvil, PD CC0)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]

– Submarine to honour and greet, in middle of roundabout of Naval Base City Karlskrona, Southeast Sweden. Grand opening Friday 2nd June.