Foto: Rebecca Landberg/ Försvarsmakten

Intressant om ubåtsintrång på 1980-talet och nu

Aldrig inaktuellt och just nu rejält på tapeten igen. De som känner att det vore intressant med bakgrund och kunskap kring ubåtskränkningarna ska spetsa öronen eftersom f d kommendören Nils-Ove Jansson håller föredrag i ämnet på Sjöhistoriska. Intresset för det strategiskt viktiga Sverige finns kvar. (Missa inte ”Läs även Semper Miles:” nedan!)

Som bl a operativ chef för kustflottans ubåtsjaktinsatser, chef Försvarsstabens underrättelseavdelning, chef ÖB:s Underrättelse- och säkerhetskontor och ställföreträdande chef MUST, är kommendören sannerligen rätt man att dryfta främmande ubåtsoperationer riktade mot oss, nu som då. Det blir ”en särskild jämförelse av ubåtsintrången i Stockholms hamn 1983 och Gävle hamn 2017”. Troligen kan även den nu aktuella Lidingöobservationen från i somras komma att beröras i sammanhanget.

I sin bok Omöjlig ubåt, som resulterade i medalj från Kungliga Krigsvetenskapsakademien (KKrVA), lyfter kommendör Jansson fram stridsberättelser, fakta och erfarenheter för var och en att begrunda. I en intervju med Expressen poängterade man att han i boken spekulerar kring ifall ryska sjömän åt frukost i svenska skärgårdar. Något som dåvarande överbefälhavaren Bengt Gustafsson i en intervju kommenterade med ett skratt: ”Ja, definitivt har de gjort det. Även ubåtsmän måste ju äta.”

Evenemanget är först om knappt en månad men planera in det i kalendern på en gång för att inte missa – och för att vara på plats i tid. Av den information vi kunnat finna är det ingen platsbokning utan drop-in till de ca 90 åhörarplatserna.

Tid och plats: Tisdag 20 november klockan 18:00. Hörsalen, Sjöhistoriska museet, Djurgårdsbrunnsvägen 24, Stockholm (klicka här för satellitbild, karta, gatuvy m m)

Sjöhistoriska – Ubåtsintrång på svenska vatten

”Hitta hit”, med karta och nyttig information inför besöket

Boken Omöjlig ubåt finns tillgänglig bl a här

Läs även Semper Miles: Nya obemannade miniubåtar för både civilt och militärt bruk och Svensk ubåtsjakt vässar åter klorna i samtliga element samt Ger bevisad kränkning mer resurser? och Kärnvapenbestyckad ubåt fast utanför Karlskrona

(Bilden: Svensk ubåtsjaktövning från ett tidigare tillfälle.)

– Open lecture on foreign submarine activities against Sweden, in the 1980’s and present. The Maritime Museum ”Sjöhistoriska museet” in Stockholm, 20th May

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]