Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Malistyrkans veckolånga slutövning är igång

Roteringen av den svenska kontingenten i fredsinsatsen i Mali rycker allt närmare och styrkan Mali 09 med personal ur Skaraborgs regemente P 4 står alldeles strax redo att ta över. Efter diger utbildning har man nu kommit fram till slutövningen som började igår.

Det blir mycket liv och rörelse fram och tillbaka mellan övningsområdena i Kungsängen och Strängnäs, helikoptertrafik med HKP 15 samt tung fordonstrafik, enskilt och i kolonn, främst på E18 och riksväg 55 är att vänta. Eldöppnande kommer att förekomma på övningsplatserna. Totalt omfattas cirka 250 soldater.

I augusti utsågs generallöjtnant Dennis Gyllensporre till befälhavare för FN:s militära insats i Mali med befäl och ansvar för totalt ca 15 000 personer från hela världen, däribland den svenska kontingenten.

Den aktuella slutövningen för Mali 09 pågår 24-31 oktober.

Försvarsmakten – Mali – Minusma

Försvarsmakten – Malibloggen

Försvarsmakten – Helikopter 15

Läs även Semper Miles: Utökad FN-insats i Mali med nya förutsättningar och Helikoptrar för transport och eld till Mali samt Estnisk trupp på väg till större franskledd operation i Mali och Just nu nära 500 svenskar aktiva i internationella insatser

(Bilden är från ett tidigare tillfälle. Delar ur den svenska malistyrkan framrycker i terrängen.)

– Final Exercise for Swedish force to take over in MINSUMA, the United Nations Peace Mission to Mali

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]