Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten

Vi hjälper vår granne och vän att slå tillbaka

Efter lång tid av rapportering i allehanda media och uppladdning för de deltagande har det så blivit dags. På torsdag drar den stora övningen Trident Juncture 18 igång i och kring Norge.

Den ”aktiva/praktiska” delen, Live Exercise (LIVEX), genomförs torsdag 25 oktober till den 7 november och åtföljs 14–23 november av en s k Command Post Exercise (CAX), en omfattande stabsövning.

Transporterna av fordon och materiel till värdlandet Norge har varit omfattande med transportflyg, sjötransport och inte minst landvägen med olika rutter genom Sverige. Det innebär att det nu finns bort emot 55 000 soldater på plats, redo med runt 10 000 fordon av alla de slag, 250 flygplan och helikoptrar samt 65-70 fartyg och båtar.

Med de volymerna är det den största Natoövningen sedan Kalla krigets dagar och nog är det massivt alltid, både vad gäller antal medverkande och utrustning från över 30 länder men också vad gäller bredden där Luft, Mark och Sjö övar/samövar.

Det blir den andra storövningen på kort tid. För bara två månader sedan höll Ryssland SIN största övning sedan Kalla kriget, ”Vostok” med 300 000 man.
Mitt under Trident Juncture kommer för övrigt det nya ryska fartyget Ivan Gren (som vi presenterat tidigare), byggd för amfibieattack och nästan dubbelt så stor som en Visbykorvett, att passera på väg från Kaliningrad till sin basering utanför Murmansk.

Områden som tidigare meddelats kommer att beröras särskilt är länen (Fylkena) Trøndelag, Møre og Romsdal, Østfold samt Oppland och Hedmark. Tillkommer gör såklart ytterligare ytor till lands i Norge, på vattnen i Nordsjön och Norska havet/Nordatlanten samt luftrum och platser i Sverige och Finland!

Från Sverige deltar ca 2 200 soldater och sjömän för en mängd olika uppgifter. Från Finland deltar ca 2 000.

Senast Trident Juncture genomfördes var 2015 i Portugal, Atlanten och Medelhavet och engagerade då totalt ca 36 000. Vi var med även där.
Från och med tordag är det alltså dags igen, den här gången med större numerär och närmare rent geografiskt när det blivit dags för Sverige och Finland att hjälpa vår granne och vän att slå hårt mot onda krafter.


Film: TRJE18 – Vorbereitungen fast abgeschlossen (1:48 min)

Forsvaret Norge – Trident Juncture 18

Försvarsmakten – Trident Juncture 18

Läs även Semper Miles: Galet stor styrkedemonstration med Rysslands största övning sedan 1980-talet och Dags för årets upplaga av den större marinövningen NOCO samt Sverige extremt kapabelt i hårda oförlåtande förhållanden och Nya större fartyg för rysk amfibieattack

(Bilden är från en annan, större internationell övning i Norge där vi medverkade, Cold Response.)

– Trident Juncture 18, the largest NATO Exercise since the Cold War era. 30 nations together for Norway 25th October to 23rd November

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]