Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Kompakt dokumentär ger inblick i röjdykaraspiranternas utbildning

Under året har vi fått följa med på deras väg från den stressiga första dagen, genom den hårda utbildningen på flera anläggningar runt våra kuster till slutövning och examen.

Nu är den mycket intressanta dokumentärserien om Röjdykaraspiranterna tillgänglig i sin helhet. Fem hanterliga och lättsmälta avsnitt om cirka 5-7 minuter vardera. Det låter kanske lite men man har lyckas med en bra produktion som känns betydligt större.

Röjdykarna jobbar med att lokalisera och röja sjöminor och ammunitionseffekter i svenska och internationella vatten. Röjdykardivisionen bidrar också med personal till Försvarsmaktens ammunitionsröjningsförmåga på land genom divisionens EOD-grupper. Röjdykarna deltar även regelbundet i internationella insatser där de röjer oexploderad ammunition och hemmagjorda bomber.”

Se avsnitten eftersom eller kanske i ett sträck när möjlighet ges. Här är de:

Röjdykaraspiranterna del 1 – Under press

Röjdykaraspiranterna del 2 – Halvvägs genom utbildningen

Röjdykaraspiranterna del 3 – Hårt jobb mot målet

Röjdykaraspiranterna del 4 – Slutövning

Röjdykaraspiranterna del 5 – Examen

 

Fjärde sjöstridsflottiljen – Röjdykardivisionen

Försvarsmakten Jobb & utbildning – Röjdykare

Läs även Semper Miles: Nya snabba och mångsidiga RIB på plats och Med huvudet högt och badkläder på marin informationsträff samt Svenska marinen i viktig verksamhet längs Estlands kust och Dags för Sveriges största marina övning

(Bilden är från Skredsvik, tagen vid ett tidigare tillfälle. Något beskuren bild. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten. Film: Försvarsmaktens Youtubekanal.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]