Foto: Aftonbladet, Public Domain

Han sålde ut det svenska försvaret under Kalla kriget

Så drar man igång med nya möjligheter att under angenäma förhållanden kunna se och höra Stig Wennerström, passande nog på tidigare Långholmens fängelse i Stockholm.

Det är ett minst sagt intressant och spännande ämne som ges när skådespelaren Anders Ahlbom Rosendahl personifierar flygöversten och storspionen i monologen ”Jag var mer neutral än Sverige”, cirka 75 minuter lång, skriven av Klaus Fischer. ”Pjäsen är en fri tolkning av Stig Wennerströms liv och gärning men bygger på ett gediget faktamaterial.”

Antalet platser är i dessa tider av säkerhetsskäl reducerat men som det ser ut finns ännu biljetter att välja bland till höstens nio framträdanden.

Att det dessutom rör sig om ett teaterpaket som utöver föreställningen inkluderar en introduktion till spionen Stig Wennerström, besök på fängelsemuséet, en kort guidning om Långholmen samt middag, gör det hela ännu fylligare och komplett. (Här finns även möjlighet till övernattning på anläggningens hotelldel.)

”Jag var mer neutral än Sverige” har premiär den 3 september och spelas sedan under påföljande fredagar hela september och oktober.

Film: Jag var mer neutral än Sverige – trailer för teaterpjäsen om Stig Wennerström (1:19 min)

Långholmen – spionteater med middag (mer info, datum, bokning m m)

Wikipedia – Stig Wennerström

Säkerhetspolisen – Så avslöjades Stig Wennerström

Försvarsmakten – Blågula spioner

Försvarsmakten – Vem gillar det du delar?

Läs även Semper Miles: Extrainsatt om ”Örnen” och hans smutsiga värv och Spionen lägger pussel samt Om underrättelse- och säkerhetsarbete i ny svensk dokumentärserie och Åtgärder för bättre skydd och säkerhet på FRA kan ta flera år

(Bilden: Stig Wennerström då han häktades i Stockholms tingsrätt sommaren 1963. Beskuren bild. Foto: Aftonbladet, Public Domain. Filmen: Långholmen Hotell, Youtubekanal.)

Exciting Theater Monologue about and ”with” Colonel Stig Wennerström who spied and sold out the Swedish defence to Soviet Union for 15 years

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]