Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

Mörkerflygning med helikoptrar under ett par veckor

Helikopterflottiljen genomför nu en period med mörkerflygning över Östergötland, Vättern och mer. Tre helikoptrar och ett par pass ”någon gång mellan 21:30-02:15” per dygn är att räkna med under tisdagar, onsdagar och torsdagar, vecka 34-35.

Geografiskt har man angivit att verksamheten kommer bedrivas ”i huvudsak inom ett stort område som i de olika väderstrecken begränsas av Borensberg, Omberg, Karlsborg och Hallsberg” (kartbild nedan).

Självklart ska man öva för att underhålla och utveckla skickligheten och verksamheten, även i sämre sikt- och mörkerförhållanden. Det kommer oss alla till nytta. Sedan är det ju något visst med det där ljudet som anger närvaro och med det trygghet och frihet.

Karta – ”i huvudsak inom” (vår grova tolkning)

Helikopterflottiljen

Försvarsmakten – Helikopter 14, Helikopter 15, Helikopter 16

Läs även Semper Miles: Stort grattis och tack Helikopterflottiljen och Försvarets helikoptrar granskas i intern utredning samt Optimal helikopterkraft med FARP och Behov och vision i jätteprogram för samtliga nya helikoptrar

(Bilden är en illustration från ett annat tillfälle och sammanhang. Beskuren och något bearbetad. Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten.)

– Night Flight operation Exercises for the Helicopter Wing

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]